Kayseri'de en tehlikeli fayı açıkladı!

Kayseri'deki diri fay haritasında Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunuyor. Kent için en tehlikeli fay hattını ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de en tehlikeli fayı açıkladı!

Kayseri geçtiğimiz 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen çevre şehirlerden birisi oldu. Kentte bulunan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonuna ilişkin vatandaş zaman zaman endişe edebiliyor. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Fatih Altun en tehlikeli fay hangisi sorusuna cevap verdi.

ERÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun Rektör Prof. Dr. Fatih Altun Kayseri'de bir televizyon kanalına konuk olarak soruları cevaplandırdı.

Sunucunun Kayseri'de en tehlikeli fay hattı hangisi sorusuna Altun, ''Erciyes fay hattı şu an bizim en riskli olarak değerlendireceğimiz. Çünkü Erkilet fayımız parçalı halde onun da en fazla üreteceği aşağı yukarı en fazla 5 buçuk büyüklüğünde bir deprem ön görüyoruz. Ancak Erciyes fayı o manada kırılma ihtimali biraz daha uzun. Uzun olduğu zaman da deprem büyüklüğü artmaktadır. Buda 6.8 - 7 bandını yakalar gibi süreçler söz konusudur. Ancak bunu jeofizik mühendislerinin ortaya koymasının, jeoloji mühendisleri tarafından gerekli değerlendirmelerin yapılmasının uygun olacağı kanaatindeyim.'' dedi.

Altun, Melikgazi Belediye Başkanlığı döneminde yapılan Erciyes Üniversitesi Deprem Araştırma Laboratuvarı'na ilişkin konuşan altun,''Orada biz çok etkin araştırmalar devam ettiriyoruz. Yeni süreçte de bundan iki iki buçuk sene önce sismik izolatör yerli olarak ürettik biz orada. Ve şu anda ilgili firma bununla ilgili üretim aşamasını devam ettiriyor.'' ifadelerini kullandı.

Erciyes Üniversites'nde sismik izolatör deneyi yapan yeni bir laboratuvar tasarladıklarını aktaran Altun, gerekli görüşmelerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde devam ettiğini söyledi. 

Altun, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu laboratuvara kavuşmayı planladıklarını söyledi.

Altun şunları söyledi: ''Ben ülkemizde bundan sonraki süreçlerde izolatör kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum. İzolatör hastanelerde, kamu binalarında, konutlarda kullanılabilir. Ancak mühendislik fakültesindeki konuşmamda şunu söylemiştim. Bütün binalarda izolatör kullanılabilir mi? Orada biraz dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü izolatör binanın yanan yöndeki hareketine ki biz ona talep deplasman deriz. Talep hareketleri izin veren bir sistemdir. Siz binanın yüksekliğini artırdığınız zaman bu benim söylediğim 12-2-14 katlı binalar içindir. Bunların mutlaka ciddi analiz edilmesi gerekiyor yapının eniyle yüksekliği oranı olan narinliğe göre kararın verilmesi gerekiyor.''