Kayseri'de de yeni dönem başlıyor: Frene bastılar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan hamleyle birlikte Kayseri'de de yeni dönem başlıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de de yeni dönem başlıyor: Frene bastılar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kayseri dahil 81 ilde yeni sistemi devreye alıyor. Bakanlığın yeni hamlesiyle 2027 ortasına kadar uygulama hayata geçmiş olacak.

Karar’da yer alan habere göre, Bakanlık taşınmaz fiyatlarındaki spekülatif artışların ve manipülasyonların önüne geçmek amacıyla devrim niteliğinde bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bakanlık bünyesindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Değer Bilgi Merkezi ve Üç Boyutlu Şehir Modelleri projeleriyle Türkiye genelinde dijital taşınmaz değerleme sistemi kurulacak.

Yeni sistem sayesinde vatandaşlar, yatırım yapmayı planladıkları konut ya da taşınmaz hakkında bölgesel karşılaştırmalarla gerçek piyasa değerine ulaşabilecek, yatırım potansiyelini analiz edebilecek ve piyasada yaşanan fiyat dengesizliklerine karşı korunacak.

NTV’nin haberine göre ise; projenin ilk uygulaması İstanbul’da 2026 yılının ilk çeyreğinde devreye alınacak. 2027 ortasına kadar ise Türkiye genelindeki 81 ilde aktif hale getirilmesi planlanıyor. Bu yaygınlaştırma takvimiyle birlikte tüm yurtta dijital, şeffaf ve merkezi bir taşınmaz değerleme altyapısı oluşturulmuş olacak.

Değer haritalarıyla yatırımda yeni rehberlik dönemi

Sistemde her taşınmaz için değer haritaları oluşturulacak. Parsel ve bağımsız bölüm bazında hazırlanacak bu haritalar; kamulaştırma, vergilendirme, yer seçimi ve yatırım kararlarında kamu ve özel sektörün kullanımına açık olacak. Böylece yatırımcılar ve yerel yönetimler, şeffaf ve güncel verilere erişerek daha doğru planlamalar yapabilecek.

Üç boyutlu şehir modelleriyle tam envanter

Proje kapsamında ayrıca, şehirlerin dijital ikizlerini oluşturan Üç Boyutlu Şehir Modelleri geliştirilerek, Türkiye’nin kentsel alanlarında dijital yapı envanteri çıkarılacak. Her bina; yaşı, kullanım amacı, bağımsız bölüm sayısı, mülkiyet bilgisi, metrekaresi ve adres detaylarıyla dijital sisteme işlenecek.

Tüm bu veriler tapu ve kadastro sistemleriyle entegre edilerek, bina ve parsel bilgilerine tek noktadan ulaşılabilecek. Bu yapı sayesinde kentsel dönüşüm, altyapı planlaması, afet yönetimi, ulaşım düzenlemeleri ve vergi uygulamaları çok daha etkin bir veri temeline oturtulacak.