Kayseri'de bu 'KAPI' kadınlara sonuna kadar açık!

Kayseri'de 31 Mart Yerel Seçimler öncesi kadın muhtar adaylarında yüzde 100'ün üzerinde artış olduğu gözlemlendi. Bu kapsamda yerel yönetimlerde kadın aday sayısını artırmaya yönelik proje ve faaliyetler çoğalırken kadın adaylara kapılarını sonuna kadar açan Türkiye Muhtarlar Derneği Kayseri İl Başkanı Yakup Er, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde seçmenleri kadın adaylara karşı desteklemeye çağırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayseri'de bu 'KAPI' kadınlara sonuna kadar açık!

31 Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken, yerel yönetimlerde kadın aday sayısını artırmaya yönelik proje ve faaliyetler çoğalıyor. Kayseri’de de Türkiye Muhtarlar Derneği Kayseri İl Başkanı Yakup Er Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı (KAPI) ile kadın adaylara destek oluyor. Er, “1 Kapı Da Sen Aç!” kampanyasıyla seçmenleri kadın adaylara destek olmaya devam ediyor.

Kayseri'de bu 'KAPI' kadınlara sonuna kadar açık!

31 Mart yerel seçimlere sayılı günler kala Kayseri’de siyasi arena hız kazandı. Bu kapsamda yerel yönetimlerde siyasete adımın ilk basamağı olarak adlandırılan ‘Muhtarlık’ görevine de ilgi çoğaldı. Kayseri’de özellikle kadın muhtar adaylarında yüzde 100’ün üzerinde artış olduğu gözlemlendi.

Gül Esin'le başladı!

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın muhtarı Gül Esin ile başlayan kadın muhtar hareketi tüm genç kız ve kadınlara rol model oldu.
Gül Esin’in başarılarıyla gurur duyduğunu söyleyen adaylar toplumda fark yaratmak, cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların hayatın her alanında etkin olabildiğini göstermek adına son sürat çalışmaya devam ediyor.

Kayseri'de bu 'KAPI' kadınlara sonuna kadar açık!

Gül Esin ile ilgili kısa bir bilgi verecek olursak 1933 yılında Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere Köyü (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) muhtarı seçilen Gül Esin, iki yıllık başarılarla dolu muhtarlık süresinde kız kaçırma olaylarını önledi, nikâh işlerini düzene soktu.
Konuyla ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Türkiye Muhtarlar Derneği Kayseri İl Başkanı Yakup Er de özellikle kadınlara yönelik çalışmalarıyla takdir topluyor.

Kadın muhtar adaylarında yüzde 100’e yakın artış!

Önümüzdeki seçimlerde kadın adayların yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini kaydeden Başkan Er, kadınların her işin altından kalkabildiğini belirterek adayların daha da çoğalacağını söyledi.

‘Muhtar sandıktan çıkar’ ifadesiyle sözlerine başlayan Başkan Yakup Er, ‘Muhtarlıkta başvuru süresi diye bir şey yok. Adaylar isterse son gün bile oy pusulasını getirir adaylığını koyar’ dedi.

Kayseri’de mevcut muhtar sayısının 714 olduğunu belirten Er, bunların 694’ünün erkek 20’sinin kadın olduğunu kaydetti.

Seçim sürecinde Türkiye Muhtarlar Derneği Kayseri İl Başkanı Yakup Er’in ulaştığı bilgilere göre ise 23 kadın muhtar adayı bulunuyor. Er, ‘Bize ulaşan bilgilere göre 23 kadın muhtar adayımız bulunuyor, ancak bize ulaşmayan adaylar da var. Onların sayısının da 20’yi aşkın olduğunu tahmin ediyorum. Seçime kadar bu sayı ikiye katlayacaktır. Çünkü muhtarlık seçimlerinde başvuru süresi diye bir şey bulunmuyor. Son gün dahi adaylar ortaya çıkabiliyor’ dedi.

Kadının elinde her şey aydınlanıyor!

Kadın eli değen her şeyin daha da güzelleştiğini söyleyen Başkan Er, ‘Bu noktada ben bayan muhtarlara ve adaylara önem gösteriyorum. Önemsiyorum. Muhtarlık bana göre gerçekten kadın işi. Samimi söylüyorum. Bunun bütün arkadaşlarımdan eşinden de biliyorum ben. Kadının elinde bir şeyler gerçekten aydınlanıyor. Değişik oluyor. Kadınların enerjisi de başka. Onun için bayan muhtarlarım mutlu sana muhtarlık camiasında olması taraftarıyım. Kadınların ruh güçlülüğünü hayatın her noktasına taşımak lazım. Şehrimizde muhtarlığı kazanan kadınlar çok başarılı. İki üç dönem muhtarlık yapan arkadaşlarım var. Çok da başarılılar. Kayseri’de en çok kadın muhtar Melikgazi’de bulunuyor. Melikgazi’de 59 muhtardan 9’u kadın. Kocasinan’da 93 muhtardan 4’ü, Talas’ta 30 muhtardan 1’i Hacılar’da 12 muhtardan 1’i, Bünyan’da 46 muhtardan 1’i, Pınarbaşı’da 122 muhtardan 2’si bir de Yeşilhisar’da 35 mnuhtardan 2’si kadın. Maalesef diğer ilçelerimizde kadın muhtarımız yok. Biz tüm ilçelerde kadın muhtarları destekleyerek artmasını sağlamak istiyoruz’ dedi.

Muhtarlık erkek işi değildir!

KAPI kapsamında eğitim programı düzenlediklerini belirten Er, ‘Muhtarlık erkek işi değil. Kadınlar her işte olduğu gibi muhtarlıkta da öne çıkıyor. Biz de kadınların yerel yönetime adım atması için eğitim programı düzenledik. Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı (KAPI) kapsamında 15 kişiye sertifika verdik. Programımız ciddi manada büyük ses getirmişti. Küresel eşitlik ve kapsayıcılık ağıyla Türkiye muhtarlığı Kayseri İl Başkanlığı’nın yapmış olduğu kadın muhtar ve muhtar adaylarına kapasite güçlendirme programı ile kendine özgüveni olan kadınlarımıza yol göstermiş olduk. Normal şartlarda maliyetli bir eğitim programıydı ancak biz bunu kadınlarımıza destek olması adına ücretsiz düzenledik. Muhtar adaylarımızın artmasında bu eğitimin de ciddi katkısı bulunuyor’ ifadelerini kullandı.

Z kuşağı için önemli bir kapı!

Z kuşağı sorunlarına da değinen Başkan Er, ‘Biz özellikle gençleri kazandırmak istiyoruz. Özellikle gençlerin siyasete atılmasını istiyoruz. Siyasete atılmanın ilk adımı olarak da muhtarlıkları görüyoruz. Çünkü muhtarlık çok önemli bir görev ve bir anlamda köprü de aynı zamanda. Atanamayan arkadaşlarımız için özellikle önemli bir kapı. Gençlerimiz mutlaka kendine düzenli bir yol çizmeli. Örneğin Kayseri’nin en genç muhtar adayı 21 yaşında Bahar Hanım. Çalışmalarıyla herkese örnek oluyor. Çağımızda Z kuşağıyla ilgili büyük sorunlar yaşıyoruz belki ama belli eğitimlerle bu sorunların önüne geçilebilir’ diye konuştu.

Muhtarlık büyük değer kazandı!

Muhtarlığın Cumhurbaşkanı destekleriyle de büyük bir önem kazandığını söyleyen Türkiye Muhtarlar Derneği Kayseri İl Başkanı Yakup Er, ‘Günümüzde muhtarlık çok büyük bir yere sahip. Büyük bir önem kazandı. Artık meslek haline geldi. Önceden muhtarlık için bir maaş ödemesi yoktu ama günümüzde özlük hakları sağlanmış bulunuyor. Cumhurbaşkanımız muhtarları en üst protokolde karşılıyor. Kendine güvenen tüm kadınları ve gençleri ben aday olmaya davet ediyor, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü canı yürekten kutluyorum’ dedi.

Kayseri'de bu 'KAPI' kadınlara sonuna kadar açık!