Kayseri'de bomba iddia: İşçiler cıvadan zehirlendi!

Kayseri'de bulunan Öksüt Madencilik'te çalışan işçilerin cıva zehirlenmesi nedeniyle hukuk mücadelesi verdiği iddia edildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de bomba iddia: İşçiler cıvadan zehirlendi!

Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan Kanada merkezli Öksüt Madencilik, faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket bünyesinde çalışan işçilerin ise cıva zehrine maruz kaldığı bu sebeple mağduriyetlerinin giderilmesi için hukuksal mücadele verdikleri belirtiliyor.

DW Türkçe'nin iddiasına göre, Kayseri'de bulunan Öksüt Madencilik'te çalışan işçiler, cıva zehirlenmesiyle mücadele ediyor. Altın döküm odasında yüksek mitarda cıva zehrine maruz kalan işçiler son iki yıldır hukuk mücadelesi veriyor.

Öksüt Madencilik eski çalışanı Kemal Telci, verdiği röportajda, ''Orada inşaat teknikeriydim. Tadilattan görevli olarak altın döküm odasına girdim. Ben ve 77 çalışan orada yüksek şekilde cıva zehrine maruz kaldık.'' dedi.

DW Türkçe'nin paylaşımına göre 28 Şubat 2022'de altın döküm odasında cıva tespit edildiği ancak bundan haberdar edilmeyen çiftçi bir ay kadar burada çalışmaya devam ettiği ifade edildi.

Söz konusu firmada çalışan eski güvenlik görevlisi ise ''Korumasız ve maskesiz bir şekilde maske talep ettiğimiz halde dediler ki 11 kişi çalışıyorduk orada '11 kişi bir maskeyi dönüşümlü olarak takacaksınız' dedi. Çok geç kan örnekleri alındı yani vücudumuzda halen daha var. Hatta saç örneği de verdik. Örneklerimizde de mevcut çıktı yani. Bu oran 36'ya çıktı sonra 10'a düştü sonra tekrar 25'e çıktı, sonra tekrar  43'e yükseldi. Orada arkadaşlarda kemik erimesi çıkanlar oldu. Benim böbreklerde şişkinlik çıktı. Akciğerde nodül çıktı.'' ifadelerini kullandı.

Çalışma Bakanlığı'nın raporune göre durumun ''hayati tehlike'' arz ettiği saptandı.

Avukat Ufuk Doğan de şunları kaydetti: ''Buna kaza demiyorum. Çünkü bu bir kaza değil. Bu bir cinayet. Çünkü bu işletmede durdurduklarında atıyorum günlük 1 milyon dolar zarar edeceklerse durdurmadıklarında her gün 10 işçi ölse dahi bu 10 işçinin ölüm tazminatlarını 10 senede ödeyecekler.''