Kayseri Borcunu Ödedi!

Kayseri'de ismi bilinmeyen, belki unutulmuş gibi düşünülen fakat Eretna Devleti'nin kente bıraktığı önemli eserlerden biri olan 'Köşk Medrese' için Kayseri borcunu ödedi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri Borcunu Ödedi!

Kayseri’de ismi bilinmeyen, belki unutulmuş gibi düşünülen fakat Eratna Devleti’nin kente bıraktığı önemli eserlerden biri olan ‘Köşk Medrese’ için Kayseri borcunu ödedi.

Kayseri’de Türk tarihinin en önemli eserlerinden birisi olan ve özellikle Kayseri’de Moğol hâkimiyetine son vererek Türk hakimiyetini yeniden kuran Eretna Beyliğinin kurucusu Alaaddin Erertna’nın eşi, çocukları ve torununun yattığı önemli bir yer olan ‘Köşk Medrese’ Gültepe mahallesinde bulunuyor.

Kayseri Borcunu Ödedi!

Avlunun ortasında hükümdarın eşi Sulipaşa Hatun için yaptırdığı ve hicri 740 yılının Muharrem ayında tamamladığı anlaşılan kümbet-türbe yükselir. Bu kümbette Suli Paşa Hatun ve Aleaddin Eratna'nın yanısıra oğulları Gıyaseddin Mehmed ve onun oğlu Aleaddin Ali'nin mezarları vardır.  

Yaklaşık 700 yıllık Köşk Medrese’nin restorasyonu bittikten sonra kültür ve sanat merkezi olarak hizmet vereceğini söyleyen Başkan Palancıoğlu, ‘Kayseri’de ismi bilinmeyen belki unutulmuş gibi düşünülen ancak en önemli eserlerden bir tanesi bu yapı. Mahalleye de ismini veren Köşk Medrese’yi Melikgazi Belediyesi olarak restore ettik. Burası kışla, hapishane, aşevi olarak kullanılmış. Yapının her tarafı kapalı, sadece üstü açık. İki aşağıda, iki de yukarıda olmak üzere 4 odası var. Taş işçiliğinin de çok güzel şekilde uygulandığı kıymetli bir yapı. Restorasyonumuz bitti, burada çok kısa zaman sonra kültürel ve sosyal faaliyetler yapacağız. Dinletilerimiz, söyleşilerimiz olacak. Aynı zamanda çay kahve içip kitaplar okuyacağımız çok nezih, güzel, huzur veren bir mekan olacak. Bizi motive etmesi buranın ayağa kaldırılması ile ilgili görev vermesinden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Eretnalı Beyliğine bir borcumuz vardı onu kısmen de olsa ödemeye çalıştık. İlçemize ve Kayseri’mize hayırlı olsun’ dedi.

Kayseri Borcunu Ödedi!

Vali Gökmen Çiçek, Başkan Palancıoğlu’nun sözünü tutarak kısa sürede restorasyonu tamamlanan tarihi eser için Başkan Palancıoğlu’na teşekkür ederek, medreseyi hayranlıkla gezdi. Yaklaşık 700 yıllık Köşk Medrese’nin restorasyonu bittikten sonra kültür ve sanat merkezi olarak hizmet vereceğini söyleyen Başkan Palancıoğlu, 'Kayseri’de ismi bilinmeyen belki unutulmuş gibi düşünülen ancak en önemli eserlerden bir tanesi bu yapı. Mahalleye de ismini veren Köşk Medrese’yi Melikgazi Belediyesi olarak restore ettik. Burası kışla, hapishane, aşevi olarak kullanılmış. Yapının her tarafı kapalı, sadece üstü açık. İki aşağıda, iki de yukarıda olmak üzere 4 odası var. Taş işçiliğinin de çok güzel şekilde uygulandığı kıymetli bir yapı. Restorasyonumuz bitti, burada çok kısa zaman sonra kültürel ve sosyal faaliyetler yapacağız. Dinletilerimiz, söyleşilerimiz olacak. Aynı zamanda çay kahve içip kitaplar okuyacağımız çok nezih, güzel, huzur veren bir mekan olacak. Bizi motive etmesi buranın ayağa kaldırılması ile ilgili görev vermesinden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Eretnalı Beyliğine bir borcumuz vardı onu kısmen de olsa ödemeye çalıştık. İlçemize ve Kayseri’mize hayırlı olsun' dedi. 

Kayseri Borcunu Ödedi!