İtalyanlar, pizzanın faydalarını araştırdı - Hangi hastalığa iyi geliyor?

İtalyan bilim insanları, tüm düyada en sevilen lezzetler arasında yer alan pizzanın insan sağlığına faydaları olabileceğini düşünerek bir araştırma yaptı. Hakemli bilimsel dergi Nutrients'te yayımlanan bulgular ise pizza severleri şaşırtacağa benziyor... Pizza hangi hastalıklara iyi geliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

İtalyanlar, pizzanın faydalarını araştırdı - Hangi hastalığa iyi geliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İtalyan bilim insanları, tüm düyada en sevilen lezzetler arasında yer alan pizzanın insan sağlığına faydaları olabileceğini düşünerek bir araştırma yaptı. Hakemli bilimsel dergi Nutrients'te yayımlanan bulgulara göre; pizzanın romatoid artrit hastalığına iyi gelebileceğini öne sürüyor.

Literatürde iltihaplı romatizma veya eklem romatizması şeklinde de anılan bu rahatsızlık, eklemlerde rahatsız edici iltihaplı veya ağrılı şişkinliklere neden oluyor. Rahatsızlık bazı kişilerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerinde ciddi hasar oluşturabiliyor.

Makale için yapılan araştırmada, romatoid artrit tanısı alan 18-65 yaşındaki 365 İtalyan'ın beslenme alışkanlıklarına yönelik daha önce yapılan bir anketten elde edilen veriler mercek altına alındı.

Bilim insanları, 2018 ve 2019 yılları arasında gerçekleştirilen anketin sonuçlarını göz önünde bulundurarak, haftada en az bir kez yarım pizza yiyenlerin, ayda yalnızca iki kez veya daha az pizza yiyenlere oranla romatoid artrit belirtilerinde azalma deneyimlediğini tespit etti.

Daha şiddetli romatoid artritten mustarip bireylerde de daha çok pizza yediklerinde hastalığın semptomlarında iyileşme olduğu belirtildi.

Pizzanın ise ancak İtalyan usulü yapıldığında bu faydalara sahip olabileceği savunuluyor. pizza birçok ülkede fast food hızlı tüketim ürünü olarak kabul edilirken, İtalya'da taze mozzarella peyniri, fesleğen, çeri domates ve daha sağlıklı malzemelerle yapıldığı için bu yararlı etkileri gösterdiği belirtiliyor.

Araştırma makalesinde ise konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Bu yararlı etkiler muhtemelen mozzarella peyniri ve kısmen de zeytinyağından kaynaklanıyor. Domates sosunun olası katkısını henüz değerlendiremedik." (Independent Türkçe, Futurism)