İsrail'in modernize etmediği tanklar artık Kayseri'de dönüştürülüyor

Yıllar önce 700 milyon dolar bedelle İsrailli bir firmaya ihale edilen ancak teslim alınamayan M60 tankların modernizasyonu, Kayseri 2'nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü'nde başarıyla gerçekleştirildi. Modernize edilen ilk parti M60T tankları Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

İsrail'in modernize etmediği tanklar artık Kayseri'de dönüştürülüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2000’li yılların başında 700 milyon dolar bedelle İsrailli bir firmaya ihale edilen ancak teslim alınamayan M60 tankların modernizasyonu, Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde başarıyla gerçekleştirildi. Modernize edilen ilk parti M60T tankları Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ve zamanla kabiliyetleri kaybolan 170 adet M60 tankın modernizasyon işi 2000’li yılların başında İsrail’i IMI firmasına verilmişti. Yıllarca bu tankları modernize ettiğini iddia eden firmanın, 700 milyon doları almasına karşın sadece 10 tankı teslim ettiği gündeme gelmişti.

Yaşanan sorunlar üzerine, tank modernizasyonu için 2005 yılında milli imkanlarla hazırlanan prototip tank Türkiye'ye teslim edildi. Kayseri'deki tesislerde tankların modernizasyonu başlatıldı.
Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrikası’nda modernizasyonları tamamlanan tanklar için Milli Savunma Bakanlığı’nda tören düzenlendi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, törendeki konuşmasında isim vermeden geçmişte İsrailli firmaya verilen M60T modernizasyonu ihalesinde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

İsrail'in modernize etmediği tanklar artık Kayseri'de dönüştürülüyor

Görgün, "Geçmiş dönemde yabancı firmalar eliyle yürütülen iyileştirmeler ile konfigürasyonları güncellenen M60 tanklarının, bakım ve idamesinde yaşanılan güçlükler ve ürün, hizmet sağlayan ülkelerin karşımıza çıkardığı sorunlar bizi araştıran, geliştiren üreten ve özgün olarak çözüm hazırlayan ülke olmaya itmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle gerçekleşen icra komitemiz, envanterde bulunan tanklarımızın, iyileştirilmesine yönelik 'Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması Projesi’ni başlatmış, bu proje kapsamında, atış kontrol sistemi başta olmak üzere tankın temel unsurlarının yerli tasarım ürünlerle şekillendirilmesi cihetine gidilmiştir. Neticesinde pek çok sahada olduğu gibi, kötü komşu ülkemiz savunma sanayiini ev sahibi yapmıştır" dedi.
TİYK - M60T Projesi kapsamında M60T tanklarına entegrasyonu gerçekleştirilecek olan sistemlerin tanklara entegrasyonu ve tankların bakım faaliyetleri Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde yürütülüyor. Projenin ilerleyen dönemlerinde, modernizasyon faaliyetlerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan diğer M60T tanklarına da yaygınlaştırılması öngörülüyor.  

Yukarıdan Emir Geldi, İsrail’e verildi
M60 tanklarının modernizasyonu ihalesinin İsrail'e verildiği 2000 yılında Kara Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesiyle görev yapan MHP Milletvekili Erdal Sipahi, "İhalenin İsrail firmasına verilmesine karşı çıktık. Çünkü tecrübesi yoktu. Ama yukarıdan gelen emirle ihale İsrail'e verildi" diye konuştu.

Dönemin MHP Milletvekili Erdal Sipahi, 2009 yılında Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada, bu konularda çarpıcı gerçekleri gözler önüne sermişti. Yeni Şafak’ın haberine göre, MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi, görevde olduğu dönemde 170 adet M60 tankının modernizasyonu projesinin İsrail'in IMI firmasına verilmesine karşı çıktığını açıkladı. 2000 yılında Kara Kuvvetleri Karargahı'nda görevli olan emekli Tümgeneral Sipahi, tank modernizasyonu ihalesinin İsrail firmasına verilmesinin hatalı bir tercih olduğunu belirterek, 'Çünkü İsrail'in bu konuda tecrübesi yoktu' diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan 170 adet M60 tankının modernizasyonu ihalesi 2000 yılında yapılan ihale ile İsrail'in IMI firmasına verilmişti. Sipahi, tank ihalesinin yapıldığı dönemde Tümgeneral olarak Kara Kuvvetleri Karargâhı’nda görev yapıyordu.