İnsan kafalarını kesip pazarlıyorlar!

Özellikle yurt dışında yaşayan insanlar öldükten sonra bedenlerinin bilime ve insanlığa katkı sağlaması için bağışta bulunuyor. Ölen insanların kafası kesilip bakın ne için pazarlanıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

İnsan kafalarını kesip pazarlıyorlar!

Özellikle yurt dışında yaşayan yabancı vatandaşlar bedenlerinin öldükten sonra bağışlanması talebinde bulunuyor. İnsan cesedi yani kadavra Türkiye'de de tıp fakültesi öğrencilerinin eğitiminde olmazsa olmazı olarak rol oynuyor. Bu İnsan cesetlerinin kafaları ise kesilip pazarlanıyor.

Doktor adaylarının eğitiminde ve bilime katkı sağlaması sağlıkçıların kendini daha iyi geliştirmesi için önemlli bir etken olan insan cesetlerinin (kadavra) yurt dışında  botoks, dolgu gibi estetik işlemleri için kafalarının kesilip ilgili kurslara satılması büyük yankı uyandırdı.

İnsan kafalarını kesip pazarlıyorlar!

Milliyet'te yer alan habere göre, İngiltere'de kadavralara ilişkin bir iddia büyük yankı uyandırdı. Ülkenin sağlık sistemi NHS (Birleşik Krallık Sağlık Sistemi) kapsamında yapıldığı öne sürülen bir olay sağlık dünyasını ayağa kaldırdı. 

Kaynakların bildirdiğine göre botoks ve dolgu maddelerinin güvenli bir şekilde nasıl uygulanacağını öğretmek için kadavraların kafası kesilip sağlık görevlilerine bağışlanıyor.

NHS'ye bağlı vakıflar kadavraları, üzerinde kozmetik teknikleri uygulamaları yapmaları için doktorlardan, hemşirelerden ve diş hekimlerinden 1.440 pound (yaklaşık 60 bin lira) kadar ücret alarak özel estetik kurslarının kullanımına sunuyor.

İnsan kafalarını kesip pazarlıyorlar!

Yüzdeki kırışıklığı gidermek, ince çizgi görünümünü azaltmak için tercih edilen botoks, dolgu gibi estetik tedavilerin NHS kapsamında olmadığı belirtiliyor. 

Birçok kişi, kurs veren firmaları ve kursa katılan sağlık görevlilerini kadavraları bağışlayan insanların cömertliğinden 'etik olmayan bir şekilde' faydalanmakla ve 'kazançlı' ticareti kolaylaştırdığı için eleştirdi.

Kozmetik Kursları ve Nottingham Üniversitesi Hastaneleri çeşitli 'Enjekte Edilebilir Estetik Tedaviler İçin Kadavra Yüz Anatomisi Eğitimi' düzenliyor ve bir sonraki etkinliğin de 23 Mayıs'ta yapılmasının planlandığı ifade ediliyor.

Firmaların bu uygulamalı deneyimde kullanılmak üzere gerekli kafaları sağlamak için NHS'nin Ulusal Depo Merkezi ile ortaklık kurduğunu söylediği belirtiliyor.

İnternet sitesinde yer alan bilgide, kursta dolgu yerleştirmenin kişinin yüz anatomisiyle nasıl etkileşime girdiğinin incelendiği ve bunun da tedavileri mümkün olan en güvenli şekilde optimize etmelerine olanak sağladığı kaydediliyor.

İnsan kafalarını kesip pazarlıyorlar!

Kursun internet sitesinde yaptığı açıklamalarda, "Bu eğitim insan anatomisinin üç boyutlu gözlemi ve diseksiyonu, dermal dolgu ürünlerimizin doğru yerleştirilmesini optimize etmek için yüzün farklı katmanlarını ve yapılarını birleştirmeyi ilk elden görme fırsatı sunuyor. Uygulayıcılar ayrıca gelecekteki uygulamalarında ortaya çıkabilecek komplikasyonlarla başa çıkma konusunda güven kazanacaklardır" ifadeleri yer alıyor.

Bütün olanların yanı sıra 'NHS Trust' tarafından bedenlerini bağışlamayı düşünen kişilere veya ailelerine dağıtılan bir kitapçıkta, cesetlerin estetik eğitiminde kullanıldığına dair hiçbir bilgi yer almadığı belirtilirken şu ifadeler yazıyor: "Bağışınız, Ulusal Depo Merkezi tarafından belirlenen yeni nesil sağlık profesyonellerinin ve uygun niteliklere sahip bireylerin eğitimine katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda hayat kurtarıcı tekniklerin geliştirilmesine veya yeni cerrahi cihazların geliştirilmesine de yardımcı olacaktır."

Bunlar arasında cerrahların yeni teknikleri uygulamalarına yardımcı olmak, sağlık görevlilerin tıbbi eğitimi ve yanık mağdurlarına yardımcı olacak tedavilerin geliştirilmesi yer alıyor. Ancak estetik amaç için kullanım ifadeler arasında olmadığı bildirildi.

İnsan kafalarını kesip pazarlıyorlar!

Kadavralar yalnızca 3 amaç için kullanılabilir!

Birleşik Krallık kurallarına göre, tıbbi araştırma ve eğitim için bağışlanan organlar yalnızca üç amaç için kullanılabilir.

1- Tıp öğrencilerine eğitim vermek,

2- Yeni cerrahi teknikleri/araçları test etmek gibi tıbbi araştırmalar ve kayıtlı sağlık profesyonellerinin ileri eğitimi,

3- Kadavraların kullanıldığı estetik kursları ise bir nevi alt kategori ve bu nedenle bilgi paylaşımının gerektiği vurgulanıyor.