Herkes Bunu Bekliyor! – 2. Torba Yasada Yok Yok

Herkesin merakla beklediği 2. Torba Yasası netleşmeye başladı. İçeriğiyle dikkat çeken Torba Yasa'da yok yok! Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Herkes Bunu Bekliyor! – 2. Torba Yasada Yok Yok

Herkesin merakla beklediği 2. Torba Yasası netleşmeye başladı. İçeriğiyle dikkat çeken Torba Yasa’da yok yok! Yasa tasarısının ilk iki bölümünde yer alan 80 maddeden 42’si yapılan görüşmeler sonucunda kabul edildi. Şimdi gözler taşerona kadro, Bağkur 7200 prim eşitlemesi, ev hanımlarına emeklilik ve 3500 ek gösterge  maddelerinde...

80 maddelik torba kanun teklifi, 24 Kasım’da TBMM Başkanlığı’na sunulmuş, aynı gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na da gönderilmişti. Ekonomik düzenlemeler içeren yasada ilk iki bölümde yer alan 42 madde kabul edilmişti. İşte Torba Yasa maddeleri ve içeriği ile ilgili son durum;

Fahiş fiyatlarla mücadele; Deprem bölgesinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyattan satan işletmelere verilecek cezalar 10 kat artırılacak.

Çeklerde vade öncesi ibraz yasağı; İleri tarihli çeklerde vade öncesi ibraz yasağı uzatılacak.

Emeklilere tek seferlik ödeme; Emeklilere tek seferlik 5 bin TL ödemesi, torba yasaya ek olarak eklenecek.

Konutların Turizm amaçlı kiralanması; İzin belgesi alınmasını ve belirli kurallara tabi uymayı içeriyor. İzin belgesi sahiplerine özel kurallar getirilmiş durumda.

Bağ-Kur Prim Eşitlemesi; Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesi yapılacak, bu sayede esnaf 5 yıl daha erken emekli olacak.

3600 ek gösterge düzenlemesi; 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurlar 3600 ek göstergeden faydalanabilecek.

Taşeron işçilere kadro düzenlemesi; yaklaşık yarım milyon taşeron işçiyi ilgilendiren bir düzenleme ile, kamuda taşeron olarak çalışanlar kadroya alınacak.

Sporcu ücretlerinin vergilendirilmesi; Sporcu ücretlerinin sabit oranlarda tevkif suretiyle vergilendirilmesi ve elde edilen ücret gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor.

Tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında istisna; Ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar için gelir ve kurumlar vergisi istisnanın uygulama süresi 31 Aralık 2028’e kadar uzatılıyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Kapsamındaki Taşınmazlar; Geçici 41. Maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazlara sağlanan KDV istisnası 31 Aralık 2028’e kadar uygulanacak.

Bağ-Kur 7200 prim günü; Bağ-Kur prim eşitlemesi için talimat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuya dair yaptığı açıklamada; bu konudaki çalışmalara başladıklarını söyleyerek, 9 bin yerine 7200 ödeyerek Bağ-Kur’lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz dedi. Bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz ifadelerinde bulundu.

Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi; Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek. İkinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak.

Torba yasanın kısa süre içinde Meclis’e sunulması bekleniyor.