Hayret Edilecek Olay Kayseri'de Yaşandı - Evliyayı Çorba Yapıp İçmişler!

Danişmendliler Devleti'ne altın çağını yaşatan Melik Gazi'nin mumyasının Kayseri'de bulunduğunu ve yıllar boyunca başına gelmeyen kalmadığını biliyor muydunuz? İşte, 'Anadolu'da mumya olmak bile zor!' dedirten olayın ilginç detayları Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Hayret Edilecek Olay Kayseri'de Yaşandı - Evliyayı Çorba Yapıp İçmişler!

Danişmendliler Devleti'ne altın çağını yaşatan Melikgazi'nin mumyasının Kayseri'de bulunduğunu ve yıllar boyunca başına gelmeyen kalmadığını biliyor muydunuz? Bu türbe, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Melikgazi köyünde, Toros Dağları'nın eteklerinde bulunuyor. Türbenin alt katında Danişment hükümdarı Melikgazi'ye atfedilen bir mumya yer alıyor.

Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu'na göre, Danişmentliler’in ikinci hükümdarı Melikgazi’nin Kayseri’deki mumyalanmış bedeni, batıl inançlar nedeniyle parça parça talan edildi. Kimisi cesetten aldığı dişi kaynatıp suyunu içti, kimisi saç telini, kimisi de elini koparıp götürdü.

Hayret Edilecek Olay Kayseri'de Yaşandı - Evliyayı Çorba Yapıp İçmişler!

Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir role sahip olan ve Haçlı ordularına karşı direnen Danişmentliler’in ikinci hükümdarı Melikgazi'nin, katıldığı sayısız savaşta görmediği eziyeti, ölümünden sonra gördüğü anlaşıldı.

Mumyalandığı ya da tahnit edildiği için cesedi bozulmayan Melikgazi'nin evliya olduğunu zannedenler, cesedinden parçalar kopararak kendilerine şifa aradı. Çocuğu olmayanlar, kısmet arayanlar ve hastalıklarına şifa bulmak isteyenler, Melikgazi'nin cesedini adeta talan etti. Kimisi cesetten aldığı dişi kaynatıp suyunu içti, kimisi şifa bulmak niyetiyle çorba yaptı, kimisi de saç telini, elini koparıp götürdü.

Hayret Edilecek Olay Kayseri'de Yaşandı - Evliyayı Çorba Yapıp İçmişler!

Sultan Melikgazi'nin ateşli hastalık sonucu vefat ettikten sonra cesedinin mumyalanıp Kayseri'deki türbesine konulduğunu belirten Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu, 1935'te Melikgazi Hazretlerinin elinin koparılıp yurt dışına götürüldüğünü iddia ediyor.

Aynı zamanda 1978 yılında türbeye mumla giren ziyaretçiler, mumyanın tutuşmasına neden oldu. Mumya su ile söndürülmeye çalışıldığında daha da zarar gördü ve kafatasının yarısı karardı. İlerleyen yıllarda mumya yeterince korunamadı ve 1996 yılında gömülmesine karar verildi.

Hayret Edilecek Olay Kayseri'de Yaşandı - Evliyayı Çorba Yapıp İçmişler!

1996 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün öncülüğünde mumya gömüldü. Ancak, 2000 yılında Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tekrar topraktan çıkarıldı. O dönemde mumyanın gömüldüğü için koktuğu ve güneşte kurutulması gerektiği tartışıldı.

1990'ların sonunda gazeteci Saadettin Teksoy, mumyanın son hâlini göstermek için bir çekim gerçekleştirdi. Görüntülerde yangından kaynaklı kararmış kafatası ve sol kolunun olmayışı dikkatlerden kaçmadı.2014 yılında türbenin bakımsızlıktan güvercin yuvasına döndüğüne dair haberler çıktı. Bunun ardından türbede restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Melikgazi'ye atfedilen mumyanın kime ait olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak, birçok kişi bu mumyanın Melikgazi'ye ait olduğunu düşünüyor. Söylentilere göre Melikgazi, sol elini bir savaşta kaybetmiş olabilir ve bu nedenle mumyanın elinin çalındığına inanılmıyor.

Kısacası; Melikgazi'nin mumyasının başına gelenler, Anadolu'da mumya olmanın bile ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. 900 yıllık bu mumyanın bugüne kadar gelebilmiş olması bile bir mucize olarak değerlendiriliyor.