8 asırlık tarihi çarşı AVMlere taş çıkarıyor

Kayseri'de bulunan yapımına 12'nci yüzyılda başlanan Tarihi Kapalı Çarşı bayram öncesi birçok AVM'ye taş çıkarıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

8 asırlık tarihi çarşı AVMlere taş çıkarıyor

Kayseri’de bulunan farklı dönemlerde yangın ve yıkımlar sonucu zarar görüp yenilenen tarihi çarşı, 16 sokağı ve 18 giriş kapısıyla İstanbul Kapalı Çarşı’dan sonra Türkiye’nin en büyük çarşısı olarak biliniyor.Sekiz asırlık tarihi kapalı çarşı şehirde bulunan birçok  AVM’ye rağmen  vatandaşların alışveriş tercihinde ön sırada bulunuyor. 
8 asırlık tarihi çarşı AVMlere taş çıkarıyor
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar bayram alışverişlerine başladılar. Bayram şekeri,kıyafeti,hediyelikleri derken vatandaşları bir telaş sardı. Kayseri’nin en bilindik tarihi çarşısı eski dönemlerden beri bayram alışverişlerine ev sahipliği yapmış. Değişen çağ ile birlikte avmlerin yapılması ve modaya uygun giyinme popülerliği ikiye bölünmüş durumda. Kentte çok sayıda AVM’ye rağmen ayakta kalmayı başarmış ve halkın gözdesi olmaya devam ediyor. Tarihi Çarşıda alışveriş yapan bir vatandaş,” Ben 60 yıldır Kayseri’deyim doğma büyüme buralıyım. Biz eskiden bayram gelince tüm kardeşlerimle buraya gelirdik. Burada kıyafet,ayakkabı,çanta,kemer ne ararsan var. İleri tarafta lokum,şeker stantları bulunuyor. Aradığımız her şeyi kaliteli bir şekilde buluyoruz. Buranın atmosferi farklı. AVM’ler bana aynı zevki duyguyu yaşatmıyor. Bayram havası oralarda oluşmuyor. O yüzden Tarihi Çarşımıza sahip çıkalım. Burada esnaf ile konuşmak mümkün mağazalarda bu mümkün değil” dedi.
8 asırlık tarihi çarşı AVMlere taş çıkarıyor

Kapalı Çarşı ne zaman yapıldı?
Osmanlılar zamanında yapılan kapalıçarşılar arasında İstanbul Kapalıçarşı'dan sonra en büyüğü olarak kabul edilen Kayseri Kapalıçarşısı, tarihinde birkaç defa yangınlarla büyük zarar görmüş, 1987-1991 yılları arasında bütünüyle ele alınarak "eski Osmanlı mimarisi" tarzında yeniden yaptırılmıştır. Kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim eşyası satan dükkanlara kadar içinde birçok dükkan bulunan Kapalıçarşı, bugün tüm renkliliğiyle Kayseri ticaretindeki önemini hala korumaktadır. Osmanlılar zamanında şehrin eski surlarının içi tamamen dükkanlarla dolu olduğu gibi, kale kapılarının civarlarında da çok miktarda dükkan bulunmaktaydı. Bu tarihlerde çarşıların kapalı olduğuna dair bir kayıt yoktur. Muhtemelen daha sonradan üstleri tonozlarla kapatılmış olup, "kapalıçarşı" oluşmuştur.

8 asırlık tarihi çarşı AVMlere taş çıkarıyor

Kayseri ticari dokusunun merkezi sayılan Kapalıçarşı, oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Eski fotoğraflarda Kapalıçarşı'nın saat kulesine kadar uzandığı, üzerinin tonozla örtülü olduğu ve geniş bir sahaya yayıldığı bilinmektedir. 1907 tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi’nde Kayseri Kapalı Çarşısı için, "iki binden fazla dükkan ve mağazayı içine alan muntazam kagir bir çarşı" denilmektedir.1849 yılında Kapalıçarşı'da çıkan büyük bir yangın, çarşının büyük bir kısmının yanmasına sebep olmuştur. Bu yıldan sonra yeni kapalıçarşılar yaptırılarak çarşı hem onarılmış ve hem de genişletilmiştir.1859'da da Kapalıçarşı'ya halk tarafından ilave çarşılar yapıldığı bilinmektedir.