Hastanelerden randevu alınamıyor, 1 yıl sonraya sıra veriliyor!

Kamu hastanelerinde hasta yoğunluğu had safhaya çıkarken, muayene randevusu almak bile vatandaşları zorluyor. Devlet hastanelerinde eski günlere geri mi dönülüyor soruları sorulurken, bazı tahlil ve tetkikler için 1 yıl sonraya randevu verilmeye başlandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Hastanelerden randevu alınamıyor, 1 yıl sonraya sıra veriliyor!

Sağlık sisteminde eski günlere geri mi dönülüyor sorularının sorulmasına neden olan gelişmeler yaşanıyor. Hasta yoğunluğunun had safhaya ulaştığı kamu hastanelerinde muayene randevusu almak bile hastaları zorlamaya başladı. Kamu hastanelerinde bazı tahlil tetik ve ameliyatlar için 1 yıl sonraya sıra verilmeye başlandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Hastanelerden randevu alınamıyor, 1 yıl sonraya sıra veriliyor!

Yeni yılla birlikte pek çok hizmet ve ürüne önemli ölçüde zam gelirken, özel hastanelerdeki muayene, tahlil, tetkik ve tedavi ücretleri de yüzde 100’e varan oranlarda artış gösterdi. Yüksek enflasyon nedeniyle özel hastanelere olan talepte büyük düşüş yaşandı. Bir dönem herkesin rahatlıkla gidebildiği özel hastanelere artık belli gelir seviyesine sahip insanlar başvurabiliyor. 

Özel hastanelerdeki hasta yoğunluğunun azalması, kamu hastanelerinin yükünü birkaç kat arttırdı. Kamu hastanelerindeki doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin düşük ücret aldıkları gerekçesiyle yurt dışına gitmesi veya özel hastanelerde çalışmayı tercih etmesi ise personel sorununu gündeme getirdi. Kamu hastaneleri, bu durumlar nedeniyle sağlık hizmetlerini zamanında verememeye başladı.

Son günlerde yaşanan gribal enfeksiyonlar nedeniyle acil servisler ve yoğun bakım ünitelerinde yer kalmazken, diğer branşlarda da sağlık hizmetlerinde ciddi aksama yaşandığı belirtiliyor. Hastaların büyük bölümünün, bazı servisler için muayene randevusu almakta güçlük çektiği, sistemin 2 veya daha fazla zaman dilimi için randevu oluşturabildiği öğrenildi.

Acil servislerde özellikle gece saatlerinde büyük yoğunluklar yaşanıyor. Vatandaşlar, birkaç dakikalık muayene için saatlerce beklemek durumunda kalıyor. Akşam saatlerinde hastaneye başvuran hastalar, sabah saatlerinde ancak çıkabiliyor.

Ancak hastanelerdeki sorunlar bununla bitmiyor. Tahlil, tetkik ve tedavi noktasında da ciddi aksamalar meydana gelmeye başladı. Sağlık sisteminde eski günlere geri mi dönülüyor sorularının sorulmasına neden olay gelişmeler, MR, tomografi gibi tetkiklere 1 yıl sonrasına gün verilmesi ile iyice yaygınlaşmaya başladı. Hekimler, acil olan ameliyatlar dışındaki ameliyatlara da birkaç ay sonraya gün vermek durumunda kalıyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri Şehir Hastanesi, Kayseri Devlet Hastanesi ve diğer ilçe kamu hastanelerinde bu durumların yaşanmaya başladığı öğrenildi. Sağlık çalışanlarının da durumdan oldukça rahatsızlık duyduğu belirtilirken, vatandaşları sıkıntıya sokan bu problemlere çözüm bulunması gerektiği yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.