Diyanet'te, çalışan kadın polemiği! İşte Gerçekler...

Sosyal medyanın gündemine oturan Diyanet'in kadının çalışmasının, eşinin iznine tabi olduğunu söylediğini vurgulayan cümle sosyal medyada polemik yarattı. Kitapta yer alan konunun gerçeği ortaya çıktı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

Diyanet'te, çalışan kadın polemiği! İşte Gerçekler...

Sosyal medyanın gündemine oturan; Diyanet’in kadının çalışmasının, eşinin iznine tabi olduğunu söylediğini vurgulayan cümle sosyal medyada polemik yarattı. Kitapta yer alan konunun gerçeği ortaya çıktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’nın Aile İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular kitabında yer alan soru ve cevaplar sosyal medyanın gündemine oturdu. Sosyal medyada, kadının çalışmasının eşinin iznine bağlı olduğu söylenmesi tepki çekti.

Diyanetin kitabında yer alan cümlelerde kadının çalışma zorunluluğunun bulunmadığı fakat isterse ev içinde ya da dışında çalışabileceği cümleleri yer aldı. Hadis örneğine de yer verilen kitapta ‘kadının çalışması da eşinin iznine tabidir’ ifadesi yer aldı. Kitaptan alınan tek cümle sosyal medyalarda paylaşılarak Diyanet’in tepki çekmesine sebep oldu.

‘Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır? sorusuna cevap olarak;

İslam, evlilik hayatında kocaya vermiş olduğu hak ve yetkilerin yanında birtakım görev ve sorumluluklar da yüklemiştir. Buna göre koca ekonomik gücüyle orantılı olarak eşinin mesken, nafaka, giyim-kuşam gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu, evlilik akdinden doğan bir sorumluluktur. Kadının zengin veya fakir, müslim veya gayrimüslim olması sonucu değiştirmez. Nafaka temin etme sorumluluğu kocaya ait olduğundan kadının çalışma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte, İslam’a göre kadın kural olarak ev içinde ve dışında çalışabilir; ailesinin ihtiyaçlarını sağlamada kocasına yardımcı olabilir. Şartlara ve ihtiyaçlara göre aile hayatında eşlerin rollerinin değişmesi de mümkündür. Önemli olan hayatın huzur ve düzen içinde geçmesi, ihtiyaçların karşılanmasında bireylerin imkân ve kabiliyetlerine uygun sorumlulukları dengeli şekilde üstlenmeleridir. Fakihler, ilgili ayet [Nisâ, 4/34] ve hadislerden (Buhârî, Bed’u’l-halk, 7; Nikâh 86; Müslim, Zekat, 84; Nikâh, 122; Tirmizî, Radâ, 10) hareketle kadının kocasının meşru isteklerine itaat etmesini gerekli görmüşlerdir. Bu çerçevede kadının çalışması da eşinin iznine tabidir.’

Diyanet'te çalışan kadın polemiği! İşte Gerçekler...

Diyanet'te çalışan kadın polemiği! İşte Gerçekler...