Hangi yiyecekler kanser yapıyor?

Günümüzün en tehlikeli ve ölümcül hastalıklarından biri olan kanser toplumun en büyük kâbusu halinde… Günlük hayatımızda farkında olmadan yediğimiz bazı yiyecekler kansere davetiye çıkarıyor. Peki, bu yiyecekler hangisidir?

Hangi yiyecekler kanser yapıyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yoğun iş temposu, günlük hayatın koşuşturması derken yediklerimize, içtiklerimize dikkat edemiyoruz. Severek yediğimiz veya masum gördüğümüz bazı yiyecekler aslında ciddi hastalıkların yolunu açıyor. Hatta bazıları direkt olarak insan DNA’sına etki ediyor. Günümüzde kanser tedavisinde ne kadar gelişsek de, kansere yakalanmalar sonlanmadığı gibi kanser hastalığına da tam anlamıyla çare bulunmuş değil.

İşte kansere yol açan o besinler

İşlenmiş Etler: Kanserojen bileşenlerin birçoğunu içinde bulunduran işlenmiş etler DNA’ya büyük ölçüde zarar veriyor. Özellikle füme et ve balıklar, pastırma, salam, sosis gibi işlenerek fermente edilmiş besinlerin tüketimin sınırlandırılması konusunda uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.

Hazır Çorba: İçeriğinde bulundurduğu monosodyum glutamatile hazır çorbalar kansere ve tip2 diyabete adeta zemin hazırlıyorlar. Sık tüketmek ömrü kısaltıyor ve vücutta iltihaplanmaya neden oluyor.

Soslar: İçeriğinde yer alan rafine karbonhidratlarla kan şekerini yükselten sos grubu besinler, kanser hücrelerinin oluşumuna ve diyabet riskinin artmasına neden oluyor.

Yapay Tatlandırıcılar: Düşük kalorili ya da light adı altında satılan ürünlerin inflamasyon riskini arttırdığını bilmek gerekiyor. Yapay tatlandırıcıların bir kısmının şekerden 300 kat daha tatlı ve zararlı olduğunu bazı bilimsel araştırmalar belirtiyor.

Kızartmalar: Sağlıklı ya da sağlıksız her türlü besinin yağda kızarması o besini kanserojen hale getirmeye yardımcı oluyor. Uzmanlar, besileri haşlayarak ya da fırınlayarak tüketmenin çok daha sağlıklı olduğunu özellikle fast food ürünlerde uzak durmak gerektiğini belirtiyor.