CHP o konuda vatandaşa yardımcı olacak

CHP İl Başkanı Ümit Özer, 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir yasasıyla 30 ilde 16 bin 220 köy ve bin 53 belde mahalle statüsüne çevrilmesinin ardından yaşanan sorunlar hakkında yazılı açıklama yaptı. Mahalle statüsüne çevrilen köy ve beldelerin yapılacak başvuruyla kırsal mahalle statüsüne dönüşebilme imkanına parti olarak destek vereceklerini söyleyen Özer, 'İl ve ilçe başkanlıklarımızla beraber başlattık' dedi.

CHP o konuda vatandaşa yardımcı olacak

Özer açıklamasında büyükşehir yasasın yol açtığını sorunlara değindi. Açıklamasının devamında Başkan Özer, “16 Ekim 2020 tarihinde 7254 sayılı yasa ile mahalle statüsüne çevrilen köy ve beldelerimize kırsal mahalle statüsüne geçmeleri için İlçe Başkanlıklarına müracaat etmeleri, bu müracaatların İlçe Başkanlıkları Meclislerinde kabul edilmesi halinde konuyu Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilmesi burada da kabul edilmesi halinde kırsal mahalle statüsüne geçmelerinin önü açıldı” dedi. CHP İl Başkanı Ümit Özer, söz konusu başvurunun yapılmasının ardından oluşacak gelişmeleri de şu ifadelerle anlattı: “. Yani köylülerimizden alınan hakların bir kısmının geri verilmesi için yine bürokrasinin işlemesini beklemeleri istendi. Beklemesi istendi tamam ama kesin olarak bu statüye geçişin önü açılmadı. Yani Belediyeler uygun görürse geçiş sağlanacak. Bu statü ile köylülerimiz, turistik amaçlı, sınai ve ticari olarak kullandıkları bina, arsa ve arazi varsa emlak vergisini yüzde 50 indirimli ödeyecek. Gelir vergisinden muaf esnaf ve basit usulde gelir vergisine tabii köylülerimiz kullandığı işyeri, bina, arsa ve arazilere emlak vergisi ödemeyecek. Bina inşaat harcı ve imarla ilgili harçları ödemeyecek. Diğer vergi harçlar var ise % 50 indirimli ödeme yapacak. İçme ve kullanma sularını işyerinde kullanıyorsa en düşük tarifenin yüzde 50’sini, evinde kullanıyor ise en düşük tarifenin yüzde 25’ini ödeyecek. Kısaca vergi, harç ve su ücretlerinde muafiyet ve indirimlerden yararlanabiliyorlar.”

Özer, müracatta bulunacaklara ve yasadan haberdar olmayanlara yardımcı olacaklarını söyleyerek, “İl ve ilçe başkanlıklarımızla beraber başlattık” dedi.

Kurumsal Haber