Gıda zehirlenmesine yol açan besinler?
Besin zehirlenmesi günümüz de sık rastlanılan bir durumdur. Peki en çok gıda zehirlenmesine yol açan besinler hangileridir?
Zehirlendiğimizi nasıl anlarız?
Zehirli gıdanın tüketilmesi sonrası zaman ilerledikçe kusma, ishal ve dışkıda kan görülebilir bu gibi durumlarda acilen hasta bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bu belirtiler ile birlikte mide krampları yüksek ateş, halsizlik, kas ağrıları da görülebilir.
- Yumurta
Yumurtanın, çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde kolayca zehirleme olasılığı bulunur. Bunun nedeni, yumurtanın hem kabuğuna hem de içine bulaştırabileceği bakteriler taşıyabilmesidir. Bu nedenle çatlamış veya kirli kabuklu yumurtaları tüketmemek gerekir. Çiğ veya hafif pişmiş yumurta gerektiren tariflerde mümkünse pastörize yumurta tercih etmeniz önerilir.
- Süt ürünleri
Süt ürünlerinin tüketimini güvenli hale getirmek için pastörize eder. Pastörizasyon hayvandan sağılmış sütteki zararlı bakterileri öldürür. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinin zehirleme olasılığı, pastörize olanlara göre 150 kat fazla olduğu için öneri pastörize edilmiş süt ürünlerinin tüketilmesi yönündedir.
- Şarküteri ürünleri
Jambon, pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir. Doğru bir şekilde pişirilip saklanmadığında tüm etlerin gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle et ürünleri pişirilmeden önce iyi saklanmalı ve pişirildikten sonra da hemen tüketilmelidir.
- Sebze filizli besinler
Soya filizi, maş fasulyesi gibi her türlü çiğ filiz, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu filizlerin büyüdüğü nemli, sıcak koşullar bakterilerin üremesi için ideal bir ortamdır. Ancak bu bakterilerin neredeyse tamamı iyice pişirilerek yok edilebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), zararlı bakterilerin etkilerine karşı savunmasız olan hamileleri bu besinleri tüketmemesi için uyarıyor.