Geçen Yıl Ücretsizdi – Bu Yıl Ücretli Olacak

Geçen yıl Nisan ayında başlayan ücretsiz uygulamada sona yaklaşıldı. Devlet desteği ile vatandaşların ücretsiz kullanmaya başladığı o uygulamada yaşanacak değişikliklerin tüm detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Geçen Yıl Ücretsizdi – Bu Yıl Ücretli Olacak

Geçen yıl Nisan ayında başlayan ücretsiz uygulamada sona yaklaşıldı. Devlet desteği ile vatandaşların ücretsiz kullanmaya başladığı doğalgaz kullanımı, 1 Mayıs tarihi ile yeniden ücretli olacak. 

Mayıs itibariyle ücretli olacak faturalar yeni dönemde cep yakacak. 

Kış mevsimi ile birlikte konutlarda doğalgaz tüketimi artmaya başladı. Geçtiğimiz yıl içinde açıklanan kararname sonrasında 1 yıllık süreyle konutlarda 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyordu.

Geçen Yıl Ücretsizdi – Bu Yıl Ücretli Olacak

Kararnameye göre, konut, ibadethane ve cem evi abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki ilk fatura tahakkukları kapsamındaki sistem kullanım bedellerinin tamamı ile 1 Mayıs 2024'e kadar tahakkuk edecek sonraki faturalarda 25 standart metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri Bakanlığının bütçesinden ödeniyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde doğal gaz faturalarının mutfak ve banyoda kullanılan 25 metreküplük kısmına indirim yapılmıştı. Bu indirim yaklaşık 150 TL’ye denk geliyordu. Ancak bu doğal gaz indirimi önümüzdeki Nisan ayı itibari ile bitiyor.

Geçen Yıl Ücretsizdi – Bu Yıl Ücretli Olacak

Bu durum, 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla doğalgaz faturalarında eski sisteme geçileceği, yani tüm evler için faturalara yaklaşık 150 liralık ilave bir bedel yansıtılacağı anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, ‘Vatandaşlarımızın evlerinde ısınma ve sıcak su ihtiyacı için kullandığı doğalgazı bir yıl boyunca ücretsiz olarak sunuyoruz. Ortalama aylık 25 metreküp doğalgaz tüketimi için gerekli bedel, bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir’ ifadelerini kullanmıştı.

25 metreküp doğal gazın fiyatı ne kadar?

Vatandaşlar, 25 metreküp doğalgazın ne kadara mal olduğunu merak ediyor. Bu rakamın, şehirlerde uygulanan doğalgaz tarifelerine göre ufak değişiklikler gösterse de, genellikle yurt geneli için 150 lira seviyelerine denk geldiği görülüyor.