'Gazetecilerin bayram kutlayacak hali kalmadı'

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, basından sansürün kaldırılışının 112'nci yılı olarak kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama bulundu. Altınkaya, 'Ülkemizde uzun süre 24 Temmuz 'Basın Bayramı' olarak kutlanmakla birlikte, bir süredir ise gazetecilerin 'Bayram' kutlayacak hali kalmamıştır.' dedi.

'Gazetecilerin bayram kutlayacak hali kalmadı'

1946 yılından bu yana Falih Rıfkı Atay’ın önerisi ile kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Altınkaya, halihazırda ekonomik sorunlarla baş etmeye çalışan basın sektörünün, son yıllarda dijital dönüşümün baskısından dolayı yeni ekonomik sorunlarla baş etmek zorunda kaldığını ifade etti. Altınkaya, “Ülkemizde uzun süre 24 Temmuz ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanmakla birlikte, bir süredir ise gazetecilerin ‘Bayram’ kutlayacak hali kalmamıştır. Basın işletmeleri ile basın çalışanlarının ciddi ekonomik zorluklar yaşadığı günümüzde bizde, ‘Basın Bayramı’ kutlayacak değiliz. Geleneksel medya işletmeleri ve çalışanlarının internetle birlikte ciddi bir dijital değişim ve dönüşüme zorlandığı günümüzde ‘Yeni Medya’ da bir çok kesim tarafından ‘sorumluluğu-sorumsuzluğu’ tartışılan sosyal medyanın kıskacında kalmıştır.” dedi.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜME UYGUN BASIN KANUNU ÇIKARILMALIDIR”

Basının dijital dönüşümün baskısı altında kalmasına rağmen, devlet mevzuat ve uygulamalarının teknolojinin ve değişimin gerisinde kaldığını kaydeden Altınkaya, bir an önce dijital dönüşüme uygun kapsamlı bir basın kanunu çıkarılması gerektiğini vurguladı. Altınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet mevzuat ve uygulamaları ile teknolojinin, değişimin gerisinde kalmaktadır.Bir an önce tüm medya sektörünü,çalışanları ve meslek örgütlerinin yapılarını düzenleyen ‘ Kapsamlı bir basın kanunu’ çıkartılmalıdır. Ekonomik darboğaz içindeki yaygın, özelliklede yerel medya kuruluşları ve çalışanlar için artık  kamuoyunu özgürce bilgilendirme gayretinden bahsedebilmek çok zordur. Ekonomik olarak güçlü olmayan medya işletmelerinin ve gazetecinin tam bağımsız gazetecilik yapacağını söylemek hayal olur.”

“SANSÜR ÖRTÜLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR”

24 Temmuz Basın Bayramı’nın, sansürün kaldırılışının yıl dönümü olarak kutlanmasına rağmen, ‘örtülü sansür’ün devam ettiğinin altını çizen Altınkaya,

“Bir gün özgür ve güçlü basın herkese, her kurum ve kuruluşa lazım olacaktır.

Basın mensupları da elbette değişime ayak uydurmalı, içindeki çürük elmaları süratle ayıklamalı, çuvaldızı başkasına batırırken kendisine de iğne batırma sorumluluğunu hissetmelidir. Kaldırıldığını bu vesile ile söylediğimiz sansür, dün de, bugün de şu veya bu şekilde ’örtülü’ olarak maalesef devam etmektedir. Farklı güç odaklarınca uygulanan ‘örtülü sansüre’ medya yöneticileri tarafından uygulanan ‘oto sansürü’ de eklersek bugün halimiz 112 yıl öncesinden çok da farklı değil.” ifadelerini  kullandı.