Fırsatçıların kira oyunu

Kira fiyatları yükseldikçe fırsatçılar da yeni tezgahlar düzenlemekten geri durmuyor. Yeni kira oyunu olan alt kiralama ile hem vatandaşlar hem de emlak sektörü mağdur oluyor.

Fırsatçıların kira oyunu

Emlakçılardan kiralanan evlerin 3. kişilere kiralanması olayı özellikle büyükşehirlerde sık şekilde görülmeye başlandı.  Bu yöntemle kiralanan dairelerin, kiracılar tarafından ticaret siteleri üzerinden üçüncü kişilere 2-3 katına yüksek ücretlerle kiraya verildiği ortaya çıktı. Bu yöntemle üstlerine taşınmaz olmayan art niyetli insanlar ihtiyaç sahibi vatandaşlar üzerinden haksız kazanç elde ediyorlar.

“Gözünüzü açın, hemen kapora vermeyin”

Henüz Kayseri’de böyle bir şikayet almadıklarını kaydeden Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, vatandaşları uyardı. Atasoy, “ Böyle bir durumla ilgili herhangi bir şikayet gelmedi bize. Başka illerde oluyor olabilir ama Kayseri'de. odamıza böyle bir şikayet gelmedi. Vatandaştan da duymadık. Şahsen benim karşılaştığım bir şey değil. Tabii ki yetkisiz insanların böyle bir şey yapması suç. Başkasının mülkünü başkasına kiraya verme gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Üyelerimizden duyduğumuz böyle bir durum söz konusu olmadı şimdiye kadar. Fakat yine de Kayseri’de olmayacak diye bir şey yok. Bununla ilgili olarak da vatandaşı uyarmak bizim sorumluluğumuz. Vatandaşlar normalde ev kiralarken özellikle kaporayla ilgili sıkıntılar yaşıyor. Herhangi bir kişiye kapora gönderirken özellikle şehir dışından böyle durumlarda sıkıntıya düşüyorlar. Direkt emlakçı vasıtasıyla emlakçıları sorabilirler. Üye mi değil mi, yetki belgesi var mı odamızdan da bilgi alabilirler. Ama ev tutacakların da biraz uyanık olsunlar. Öyle her önüne gelene kapora göndermesinler biraz araştırmacı olsunlar. Veyahut en azından tapusunu sorsunlar. Bakmış oldukları dairede oradan bina yöneticisine daire sahibi olup olmadığını sorsunlar. Yazık yani daha sonra kaporaları yanıyor. Kaporayı geri alamıyorlar. Karşılarında muhatap bulamıyorlar. Bu tip kötü insanlar zaten hemen ortadan da kayboluyorlar ya telefonlarını kapatıyorlar, ya telefon hatlarını değiştiriyorlar. Yüklü kapora alanları falan duyduk. Kayseri'de çok başımıza gelmiyor bu tarz işlere ama Türkiye genelinde diğer illerde özellikle büyük illerde bunlarla karşılaşıldığını duyduk. TTBS bilgi sistemi üzerinden emlakçının yetki belgesi var mı, onu sorsunlar. En azından biz üyemizin arkasında durabiliyoruz ama emlakçı kisvesiyle bu tarz işleri yapmaya çalışan insanlar oluyor. Ofisleri yok. Herhangi bir yerleri yok. Sosyal medyada bir ilana giriyorlar. Kiralık daire diye. Adını emlakçı diye kullanıyorlar. Bize de sıkıntı oluyor bu işler. Biz gerekli mercilere bu konularla ilgili müracaatlarımızı yaptık ama maalesef önüne geçemiyoruz. Onun için vatandaşlarımızı bu konuda biraz uyanık olmalarını tavsiye ederim.” dedi.

“Kira artışları duruldu”

Bir süredir devam eden kira artışlarının son zamanlarda durulduğunu aktaran Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, “Yine şöyle tabiri caizse yine fırsatçılık var mı işin içinde? Var. Yani bazen mülk sahipleri de fırsatçılık yapıyor. Bazen meslektaşlarımız da fırsatçılık yapıyor. Şöyle fırsatçılık yapılıyor. Yani fiyatlar yükseltiliyor. Yükseltilince de tabii ki sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Mülk sahibi bizlerden yani emlakçılar derken şu manada söylüyorum. Aslında emlakçı kisvesinde yapıyorlar bunu işin doğrusu. Vatandaş diyor ki işte bin lirayı buraya 2 bin lira oldu diyor. Araştırmadan biraz da biz bunda sizde de zaman zaman muhabbetleri de yaptık. Biraz insaflı olun diye de söyledik her zaman insanlara. Ama bu şu son 3-4 aydır biraz daha duruldu gibi işin doğrusu. Ya piyasa oturdu gibi artış yok. Ha iniş var mı? O da yok. Ama insanlarda şöyle bir düşünce oluştu, nasılsa yüksek falan gibisinden bir düşünce şey oldu. Şu izlenim oluştu. Yer zaten yok kiralık daire bulamıyoruz. Burayı tutalım. Başka da bulamayız gibisinden. Yani insanlar alıştığından değil de ne yapsın? Sonra mağdur oluyorlar. Yazık yani. Şimdi şehir dışından geliyor. Burada insanlar 2 bin liralık yere 4 bin lira kira istiyorlar. Çocuğunu okula yazdırmak istiyor. Bunda da gerçekten bizde sıkıntı yaşıyor muyuz? Yaşıyoruz yani. Ama biraz daha eskiye nazaran böyle yükselme kalmadı gayrimenkul piyasasında olduğu gibi kiralıkta da yükseliş durdu şu anda. Gidiyor. İnşallah böyle devam eder diye düşünüyoruz yani artmasını istiyoruz biz.” ifadelerinde bulundu. >>Selma Kan