Farkedilmeyen o mezar bakın kime ait!

Kayseri'de, Selçuklu devletinin son dönemlerinden kalma bir eser olarak 750 yılı aşan yaşına rağmen hala dimdik ayakta duran Hacı Kılıç Cami'nin yanındaki mezar dikkat çekiyor. Peki bu mezar kime ait, mezarda kim yatıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Farkedilmeyen o mezar bakın kime ait!

Taç kapısı ve mihrabındaki süslemelerle Kayseri'deki tarihi eserler arasında özgün bir yere sahip olan, Kayseri şehir merkezinde, İstasyon Caddesi üzerindeki Hacı Kılıç Cami, Selçuklu döneminin önemli eserlerinden birisi olarak dikkat çekiyor.
Kayseri'nin sahip olduğu dini yapılar arasında önemli bir yeri bulunan Hacı Kılıç Cami; Selçuklu devletinin son dönemlerinde Ebu'l-Kâsım Bin Ali Tûsî tarafından yaptırıldı.

Farkedilmeyen o mezar bakın kime ait!

O mezar kime ait?

Hacı Kılıç Cami, yanındaki medrese ile bir bütün oluştururken, caminin minaresinin hemen yanı başındaki mezar oradan geçen vatandaşların ve cami cemaatinin dikkatini çekiyor.

Minarenin hemen yanında Kayseri Mirlivası (tuğgeneral) Hüseyin Bey'e ait bir mezar bulunuyor.

1547 yılında Kayseri sancağının bağlı bulunduğu Karaman eyaleti Aksaray mirlivası, (Osmanlı döneminde tuğgenerallik rütbesi olan) Hüseyin bey, Hacı Kılıç Mahallesi’nde yaşıyordu, cami ile çok ilgilenen ve onarımını üstlenen Hüseyin bey, 1552 yılında Ramazan ayında vefat edince, cami yanındaki mezarlığa gömülüyor.

Kitabesinde 953 Ramazan (M.1552) tarihi okunmakta olan bu mezar, önceleri caminin önünde bulunurken, buradan cadde açılması üzerine caminin minaresi bitişiğine naklediliyor, mezar taşları da minare kaidesine yerleştiriliyor.