Faiz düştü döviz fırladı

Merkez Bankası 'nın 8 ay sonra tekrar faiz indirimine gitmesi dövizi uçurdu.

Faiz düştü döviz fırladı

Merkez Bankası aldığı sürpriz kararla politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’ten, yüzde 13 seviyesine düşürdü. Karar öncesi yapılan anketlerde beklenti, Merkez Bankası 'nın faizi sabit tutacağı yönündeydi. Kararın beklentilerin aksine gelmesiyle birlikte dolar/TL’deki günlük artış yüzde 1 seviyesine yaklaştı. Karar öncesinde 17,9 seviyelerinde seyreden kur 18,10 seviyesine yükseldi. Euro/TL 18,45 seviyesinin üzerini gördü. Gram altın ise yüzde 1,3 artışla 1030 TL’den işlem gördü.

GEÇEN YILKİ İNDİRİMLER DÖVİZİ FIRLATMIŞTI
Banka, geçen yıl eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla faizi yüzde 19 'dan yüzde 14 'e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30 'dan 18 seviyelerine, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19 'dan yüzde 80 'e fırlamıştı. Aralık ayından bu yana gerçekleştirilen 8 toplantıda faiz indirim kararı alınmamıştı. Böylece bu toplantıda 8 ay sonra tekrar indirim kararı alındığı görüldü.


“YATIRIM, ÜRETİM VE İSTİHDAM ARTIŞININ SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEKİLDE DEVAMI İÇİN UYGUN ZEMİN OLUŞACAKTIR”

TCMB 'nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulanan duyuruda, "Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır." değerlendirmesine yer verildi.

 

"Erken bir hamle var"

Merkez Bankası’nın faiz oranında indirime gitmesi üzerine Anadou haber’e konuşan Döviz Satıcısı Ahmet Birtek böyle bir kararı beklemediklerini belirtti.

Faizin düşmeye devam edeceğini belirten Ahmet Birtek, “Dolar şu anda 18 TL 'yi aştı. Zaten geçtiğimiz aylarda da Cumhurbaşkanımız faizlerin düşeceğini belirtmişti. Ama biz bu kadar erken olacağını beklemiyorduk açıkçası. Yıl sonuna doğru, seçimlere doğru olacağını düşünüyorduk. Erken bir hamle var. Muhtemelen bundan sonra da faizleri düşürmeye devam edebilirler. Yani artık piyasa onu bekleyecek. Eğer düşürürse de dövizde bildiğiniz gibi artık yukarı doğru sıçramalar olur. Dolar, Euro, altın yine aynı şekilde paralel olarak yükseliş gösterir” dedi.
>>AA-Selma Kösedağ