EYT Kaçıranlar İçin Kademeli Emeklilik Fırsatı

EYT'den yararlanamayan vatandaşlar için kademeli emeklilik fırsatı gündeme geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

EYT Kaçıranlar İçin Kademeli Emeklilik Fırsatı

EYT’den yararlanamayan vatandaşlar için kademeli emeklilik fırsatı gündeme geldi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar  (EYT) yasası 2023 yılı Mart ayında yürürlüğe girdi. Milyonlarca vatandaş erken emeklilikten yararlanmak için dilekçe vermişti.

Eylül 1999 yılından önce sigorta başlangıcı olanlar için yaş şartı EYT’de kaldırılarak 15 yıl sigortalı olma şartı ve SSK’lılar için 7200 gün, bağ-kurlular için ise 9000 gün prim şartı getirildi.

Torba yasa düzenlemesi ile kademeli emeklilik için aranan şartların da masada olması bekleniyor. Kademeli prim sistemiyle birlikte, işe giriş tarihine göre belirlenen yaş şartını karşılayanlar kısmi emeklilik imkanından yararlanabilecek.

Sosyal güvenlik uzmanı Mert Nayır,  yaptığı açıklamada; ‘Sigorta giriş yıllarına göre yani, 2000 - 2008 arasında prim gün sayısı artarak ve yaşlar birer yıl artarak bir emeklilik sistemi olacak. 2008'de işe girişi olan bir sigortalının 6925 gün prim sayısı ama kadında 49, erkekte 51 yaş aranacak. Detayları ise belki ilerleyen günlerde göreceğiz, belki uygulamayı ilerleyen yıllarda görmüş olacağız.’ dedi.