'En az 6 bin olmalı'

Türk-İş Kayseri Şube Başkanı İdris Güven, 'Sendika olarak beklentimiz belli. 6 binin altındaki asgari ücret artışı hiç bir anlam ifade etmez' dedi.

'En az 6 bin olmalı'

14 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücrette yaşanan gelişmeleri Anadolu Haber’de derledik. Türk-İş, Temmuz ayında verilmeye başlanılacak asgari ücret zammı için açlık sınırı olan 6 bin 17TL’nin altında kalmaması yönünde çalışmalar yaparken, TİSK ise yapılacak zamma destek açıklaması yaptı. Hükümet kanalında ise asgari ücret zammına yeşil ışık yakılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

PAZARTESİ GÜNÜ BELLİ OLACAK

Anadolu Haber’e yeni asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk-İş Kayseri Şube Başkanı İdris Güven, bir kişinin normal şartlarda yaşayabilmesi için iki asgari ücret oranında para kazanması gerektiğinin altını çizdi. Açlık sınırı olan 6 bin 17 TL’nin altında kalacak her zammın hiçbir anlam ifade etmeyeceğini de belirten İdris Güven, iş vereneler içinse gelir vergisinde düzenlemesinin yapılmasını gerektiğini ifade etti. İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış oranı için bugün toplanacak. İlk asgari ücret komisyonu, hafta sonuna kadar çalışmalarını tamamlayacak ve pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücret miktarını kamuoyu ile paylaşacak.

 

TİSK’DEN DESTEK

Türkiye İş Verenler Sendikası (TİSK), önceki günü yaptığı açıklamada asgari ücrete yapılacak zamma destek verdiklerini ifade ederek, “asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağımızı ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağımızı ifade etmek isteriz. “Birlikte Mümkün” anlayışı ile bu dönemi yine işçi, işveren ve hükümetimizle birlikte açık diyalog ve dayanışma yoluyla en iyi şekilde aşacağımıza inanıyoruz. Geleceğimize, çalışanlarımıza, işletmelerimize ve işimize katkı sağlayacak her türlü karara destek vermeye hazırız.” ifadelerinde bulundu.

 

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise çalışanı enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, şu ifadelerde bulundu:

 "Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 

“6 BİNİN ALTI KURTARMAZ”

Türk - İş Kayseri Şube Başkanı İdris Güven ise,  beklentilerinin 6 bin liranın altında olmayacağı yönünde olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı refah payı da vereceğiz dedi. Bu rakamlar hem işvereni hem işçiyi hem de tüm çalışanları sevindirir” dedi. Güven yeni asgari ücretin,  5 bin 500 ile 6 bin TL arasında olacağını öngördüğünü belirterek, “Bizler hep aynı noktaya geliyoruz. Asgari ücrete zam demek, diğer her şeye zam demek oluyor. Bunun önüne geçmek için işverene katkıda bulunmak gerekiyor. Gelir Vergisi’nde ve Sosyal Güvenlik Kurumu priminde de bir düzenleme yapılmalı. Eğer zam olarak 5 bin TL verilirse çalışanın yüzü gülmez” ifadelerinde bulundu. 

>>Dilek Bayram