Dönmez: 'Kış aylarında cilt kuruluğu artıyor'
'Kış aylarında soğuyan hava neticesinde ciltte oluşan nem kaybı ile birlikte cilt problemleri daha fazla artar' diyen Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hayati Dönmez, soğuk havalarda cilt bakımına daha da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
KIŞ AYLARINDA EGZAMAYA DİKKAT!
Uzm. Dr. Hayati Dönmez, “Kış mevsiminde egzama hastalığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar ve kuru ciltli olanlardır. Özellikle soğuktan en çok etkilenen el ve yüzde kızarıklık, çatlama ve kaşıntı şikâyetleri sık olur. Eldiven giymek, gliserinli, yağlı el sabunlarıyla temizlik, krem sürme, dermatoloji doktorunun yaptığı alerji testleri, takibi ve tedavisi ile egzama hastalığı kontrol altına almak mümkündür.
Artan soğukla birlikte ‘seboreik dermatit’ (halk arasında yağlı egzama) hastalığında artış görülür. Yüzün T bölgesi, kaşlar, saçlı deri ve vücudun yağlı bölgelerinde kızarıklık, pullanma, kabuklanma ve saçlı deride kepeklenme ile kendini gösterir. Cilt doktorunun takibinde hastalığın şiddetine uygun tedavi planlanarak özel bakım ürünleri, şampuanlar tercih edilebilir. Cilde düzenli olarak yağlı olmayan nemlendirici kremler sürülmeli, uzun süreli bilinçsizce kortizonlu ürünler kullanılmamalıdır” diye konuştu.
CİLTTE KIZARIKLIK VE YANMA HİSSİ VARSA…
Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hayati Dönmez, “Soğuk hava el, ayak, kulak ve burun gibi uç bölgelerde damarlarda daralmaya bağlı ağrılı kızarıklık ve yanma hissi oluşturan ‘pernio’ hastalığına neden olabilir. Tedavi gerektiren bu hastalık ilerleyicidir. Soğuğa karşı önlemler alınıp mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir.”
KIRMIZI DÖKÜNTÜLER KURDEŞEN BELİRTİSİ
Hayati Dönmez, “ Soğuk alerjisi soğukla temastan sonra meydana gelen kırmızı döküntülerden dolayı ‘soğuk kurdeşeni’ veya ‘soğuk ürtikeri’ olarak adlandırılır. Kırmızı kabarcıklar sadece soğuğa maruz kalan vücut alanında meydana gelir. Örneğin, kişi eliyle soğuk bir şeye dokunursa ürtiker genelde sadece elde ortaya çıkar. Hastalar alerjik reaksiyona bağlı olarak ağrı, yanma, kaşıntı hissederler. En iyi önleme soğuk havalardan mümkün olduğunca kaçınmaktır. Kalın kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Şiddetli ve tekrar eden durumlarda cilt hekimine başvurmak gerekir. Kışın soğuk ve kirli hava stresli bir çalışma ortamı ile birleştiğinde cildinizde yağlanmalar ve kirlenmelere, sivilcelerin de artışına neden olur. Bu yüzden günlük cilt temizliği ve nem terapilerinin ihmal edilmemesi cilt sağlığı için çok önemlidir” diye konuştu. BÜLTEN