Damar tıkanıklıkları, genç yaşlara indi

Covid-19 virüsü geçiren insanlarda kalıcı hasarın kalıp kalmadığı hala tartışılırken uzmanlar damar tıkanıklıklarının genç yaşlara kadar indiğini belirtiyor.

Damar tıkanıklıkları, genç yaşlara indi

Pandemi sonrası en çok akıllarda kalan soru bu virüsün toplumda kalıcı bir hasar bırakıp bırakmadığı konusu oldu. Uzmanlar özellikle pandemi ile damar hasarı ve tıkanıklıkların genç yaşlara inmesinin COVID salgını mı yoksa aşıların mı neden olduğu sorusunun hem tıp camiasında hem de toplumda tartışmaları devam ettiğini söyledi.


DAMAR TIKANIKLIĞI İÇİN 3 FAKTÖR ETKİLİ
Bilimsel araştırmalara göre bir insanda damar tıkanıklığı olması için 3 faktörün etkili olduğunu anlatılırken, en önemli faktörün, endotel hasar dediğimiz damarlarımızın en içteki katmanında hasar oluşması olduğuna dikkat çekiliyor. İkinci olarak aileden gelen kalıtsal ve sonradan gelişen pıhtılaşmaya yatkınlık olduğu belirtiliyor. Son olarak da tıpta "staz" denilen halk diliyle hareketsiz kalmak olarak tabir edilen faktörlerİn etkili olduğu ifade ediliyor. 


VİRÜS HALA ARAMIZDA
Virüsün hala aramızda olduğuna dikkat çeken uzmanlar kan akışının yavaşladığı durumlarda, ailesinde damar tıkanıklığı öyküsü olanlarda artık damar tıkanıklıklarının genç yaşlara indiğini de vurguluyor. Bunun birincil sebebinin COVID 19 virüsünün vücutta yerleştiğinde kanı oluşturan plazmayı, tahrip edici hale getirerek endotel denilen damarların en içteki katmanını tahrip ederek damar tıkanıklığının ilk basamağını ortaya çıkardığı da uzman görüşleri arasında yer alıyor.