Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astronot Gezeravcı'ya 'İlk Astronotumuz oldun ama son olmayacaksın!'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin İlk Astronot'u Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı üzerinden görüşme sağlayarak, Türkiye'nin ilk Uzay Misyonu'na ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astronot Gezeravcı'ya 'İlk Astronotumuz oldun ama son olmayacaksın!' dedi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astronot Gezeravcı'ya 'İlk Astronotumuz oldun ama son olmayacaksın!'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İlk Astronot’u Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı üzerinden görüşme sağlayarak, Türkiye’nin ilk Uzay Misyonu’na ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astronot Gezeravcı’ya; ‘İlk Astronotumuz oldun ama son olmayacaksın!! dedi.

Alper Gezeravcı; ‘Göklerdeki istikbalimizin teminatı olan liderlik vizyonumuzun bir parçası olarak Türk astronot ve bilim misyonunda görev almaktan mutluluk duyuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye yüzyılına adım atarken bu önemli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda taşımanın gururunu yaşıyorum.’ Diyerek ilk cümlelerine başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezeravcı’ya Uluslararası Uzay İstasyonundaki görevinin hangi aşamada olduğunu sordu;

Gezeravcı; İlk deneyini 22 Ocak tarihinde gerçekleştiren, Astronot Gezeravcı, ‘Planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Buradaki görevim boyunca tüm bu deneyleri tamamlayıp sonuçları beraberimde ülkemize getirmek üzere kayıt altına alacağım. UUİ'deki ortama çok hızlı şekilde uyum sağladım. Çalışmalarıma planlandığı şekilde devam ediyorum.’ cümlelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; ‘Şu an Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği bir pilot olarak bu görevi için en uygun aday sendin. Fakat bu kez pilot olarak çıktığın irtifadan çok daha öteye geçtin. Eminim zorlu bir yolculuk tecrübesi yaşadın.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yer çekimsiz ortamdasın. Bu durum seni nasıl etkiliyor?’ sorusunu yöneltti.

Gezervacı; ‘UUİ'deki ortamı dünyadakinden ayıran en önemli fark yer çekiminin mikro düzeyde olması. Vücudumuzda uzaya çıktığımız ilk andan itibaren bazı belirgin değişiklikleri hemen hissetmeye, görmeye başladık.’ ‘Örneğin burada normalde tüm vücudumuzda dağılması gereken sıvılar başta kan olmak üzere vücudumun üst kısımlarına doğru birikiyor.’ ‘Basınç değişikliği nedeniyle görme bozuklukları oluşabiliyor. Çok şükür şu ana kadar bende bunlara ilişkin hiçbir emare yok.’ ‘Özel egzersiz programları uyguluyorum. Bilim insanları etkileri ve daha pek çoğunu anlamak ve bunlara karşı önlemler geliştirmek için sürekli araştırmalar yürütüyorlar.’ ‘Ben de burada bazı deneyler yürütüyor ve veriler topluyorum.’ cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; ‘İnsanlı ilk uzay misyonumuzun bir bilim misyonu olması bizim için çok değerli. Böylelikle bilim literatürüne önemli katkılar sağlayacak çalışmalara Türk bilim insanları katkı sağlamış olacak. Orada çok farklı alanlarda gerçekleştireceğin deneylerin başarıyla tamamlanmasını ümit ediyorum.’ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; ‘Ülkemiz tarihindeki bu ilk ve çok önemli vazifeyi yerine getirmek için çıktığın yolda sana başarılar diliyorum. Milli Uzay Programımız kapsamında gerçekleştirdiğin bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldun. Senin seyahatinle birlikte uzay çalışmalarında da artık yeni bir dönemin kapısını araladık.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; ‘Bu görevle birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan merakları daha da çok artacak. Senin  izinden gidecek zaten şimdiden de başladılar. Belki pek çok evladımız bu alana yönelecek, senin izinden gidecek. ‘Sen ilk astronotumuz oldun ama son olmayacaksın!’ Artık Türkiye de, insanlı uzay görevi gerçekleştiren sayılı ülkeler arasında yerini aldı. İnşallah bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir.’ Cümlelerini kullandı.

Alper Gezeravcı cümlelerini ‘Kendi uydularını yıllardır milli imkanlarıyla yöneten bir milletin evladı olarak; uzay faaliyetleri alanında, bir sonraki adımı milletim adına gerçekleştirdiğimin farkındayım.‘İnşallah görevimi başarıyla tamamlamak, sizinle buluşmak ve emanet ettiğiniz al bayrağımızı teslim etmek için sabırsızlanıyorum. Allaha ısmarladık.’ diyerek sonlandırdı.