Covid - influenza… Büyük salgın var! Hastanelerde yer yok

Havaların soğumasıyla birlikte Covid, influenza (domuz gribi) gibi hastalıklarda son günlerde şiddetini artırdı. Dolayısıyla bu durum hastanelerde yoğunluğa neden oluyor. Peki, maske hayatımıza geri mi gelecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Covid - influenza… Büyük salgın var! Hastanelerde yer yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarında artan covid ve influenza vakaları, kamu ve özel hastanelerde yoğunluğa neden oluyor. Hastanelerdeki yoğunluk, özellikle polikliniklerde hissediliyor. Polikliniklerde randevu bulmak zorlaşıyor. Hastane yoğunluğundan dolayı bazı hastalara daha ileri tarihli randevu veriliyor ancak vatandaş erken randevu almadığı için doktor kontrolü dışında ilaç kullanma durumunda kalıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de 2 bin 800'den fazla hastane bulunuyor. Bu hastanelerin yaklaşık 1500'ü kamu, 1300'ü ise özel hastane olarak belirlendi.

Kamu hastanelerinde, yatak doluluk oranı ortalama yüzde 80'in üzerinde. Bazı hastanelerde bu oran yüzde 90'a kadar çıkıyor. Özel hastanelerde ise yatak doluluk oranı ortalama yüzde 70'in üzerinde.

Yoğun bakımlarda durum daha kritik!

Yoğun bakımlarda ise durum daha da kritik hale geldi. Yoğun bakım yatak doluluk oranı, bazı hastanelerde yüzde 100'e yaklaşıyor. Bu durum, ameliyatların ertelenmesine neden oluyor. 2019'un son haftalarında ortaya çıkan Covid-19 pandemisinde, yatak doluluk oranları yüzde 80-100’lerde seyrediyordu. Ancak havaların soğumasıyla solunum yolu hastalıkları olan covid, influenza ve domuz gribinde ciddi oranda artış yaşanmasıyla tıpkı pandemi dönemi gibi yatak doluluk oranlarında yükselme meydana geldi.

Maske takılmalı uyarısı geldi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu’nun tekrar maske takılması gerektiğini belirterek; ‘Sağlık kurumlarında, toplu taşıtlarda, kapalı ve kalabalık ortamlarda hem kendi sağlığımız, hem de çevremizdekilerin sağlığı açısından maske takılmalıdır’ uyarısını yaptı.

ABD’de ise Covid-19, grip ve diğer solunum yolu vakalarındaki artış nedeniyle New York, Kaliforniya, Illinois ve Massachusetts’teki hastanelerde maske zorunluğu uygulaması tekrar getirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından üst solunum yolu hastalıklarında artış olduğunu ve bu konuda önlem alınması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu. Paylaşımda; 'Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, grip, nezle gibi şikâyetlerin arttığı bir dönemdeyiz. Çoğu virüs kaynaklı olan rahatsızlıklar, istirahat ve semptomatik tedavi ile iyileşiyor. Fakat bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır' ifadeleri yer alıyor