Çopuroğlu: 'Sanayicimizin emrindeyiz'

Mobilya üreticilerinin, hammadde fiyatlarındaki afaki artışa tepkisiyle ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, 'Sanayicilerimizin karaborsayla ilgili net bir kanaatleri yok. Kayseri 'deki özel nedenlerle alakalı, sanayicimizin emrindeyiz.' dedi.

Çopuroğlu: 'Sanayicimizin emrindeyiz'

 

Mobilya üretiminin lokomotif sektörlerden olduğu Kayseri 'de, sanayiciler, özellikle sünger, elyaf, torba yay gibi hammaddelerda fahiş fiyat artışlarıyla ilgili şikayetlerini dile getirdi. Bazı sanayiciler fiyat artışının nedenine dair 'karaborsacılık ' vurgusu yapsa da, bazı sanayiciler durumu pandeminden kaynaklanan üretim kısıtlamalarına bağladı.

"KARABORSACILIĞA DAİR NET KANAAT YOK"

Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, sanayicilerin fiyat artışının nedeni olarak, doğrudan 'karaborsacılığı ' işaret etmediğini; ancak bizzat böyle bir durum var ise, konunun, İl Müdürlüğü ve Bakanlığa bildirilmesi konusunda, takipçisi olacaklarını ifade etti. Çopuroğlu, "Karaborsacılık ya da irtikaf, bir malın fiyatı artsın diye olduğundan daha fazlaya satmak anlamına gelir. Sanayicilerimiz bu fiyat artışlarının ciddi manada maliyetlerine yansıdığını, ancak şu kişi ya da kişilerin irtikaf yaptığını veya karaborsaya düşürmek için uğraştıklarına dair net kanaatleri yok." dedi.

"PANDEMİ DÖNEMİ DE ETKİLİ OLABİLİR"

Sadece mobilya sektöründe değil, metal sektöründe de benzer problemlerin yaşandığını kaydeden Çopuroğlu, üç yıl önce de yalıtımda kullanılan taş yünü malzemesinde benzer bir fiyat artışı görüldüğünü dile getirdi. Hammadde olarak kullanılan ürünlerde, farklı nedenlere bağlı olarak zaman zaman benzer sorunların yaşandığına işaret eden Çopuroğlu, artışın tek nedeninin karaborsacılık olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Pandeminin ortaya çıkardığı özel koşulların da bunda etkili olabileceğine işaret eden Çopuroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan üç yıl kadar önce, yalıtımda kullanılan taşyününde de böyle fahiş bir fiyat artışı olmuştu. O dönemde Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz devreye girerek, fiyat artışına dair araştırmaları yaptığında, bugün üç yıl önceki fiyat artışının çok altında olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla belli bir süre fiyatı artmaya devam eden ürün, belli bir süre düşüş yaşayabiliyor. Ama bu tür durumlarda Bakanlık, il müdürlükleri nezdinde araştırmalar yapılıyor biz de, siyasi parti teşkilatları olarak bildiklerimizi  Bakanlığa iletmek suretiyle bu süreci hızlandırıyoruz. Yine bir başka örnek; camda, araçta, torba yayda da ciddi bir fiyat artışı var ancak bakıyoruz ki ürün yok. Özellikle pandemi sürecinde işgücüne katılım azaldığı için üretimde oluşan sıkıntının fiyata yansıması da bunda etkili. Cam, torba yay, sünger bunları sanayicilerden alıyoruz. Örneğin süngerdeki fiyat artışınıni yurt dışındaki büyük bir üreticinin üretiminde meydana gelen aksaklıktan kaynaklandığını söylüyorlar. Ürün imalatı azalınca ürünün de fiyatının arttığı görülüyor. Burada bizzat, herhangi bir sanayicimizi suçlamak durumunda değiliz. "

"KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ"

Teşkilat olarak, Kayseri 'de konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Çopuroğlu, "Bizim bilmediğimiz, sektörün içindeki bilgilerde bir eksiklik var ise, atladığımız ya da ihmal ettiğimiz bir şey var ise, söz veriyoruz, Bakanlık nezdinde girişimde bulunacağız. Ama sanayicilerimiz bizzat şundan kaynaklanıyor demiyor; konjonktürel bir sebep olabilir ya da Kayseri ile ilgili özel bir sebep olabileceğinden söz ediyorlar. Kayseri üzerindeki nedenlerle alakalı, biz, sanayicimizin emrindeyiz." ifadelerini kullandı.

"SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ"

İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, diğer siyasi parti il başkanlarına yaptığı, 'Kayseri için bir araya gelelim ' çağrısı ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Pandemiyle ilgili alınan yeni önlemlerden dolayı söz konusu projeyi hayata geçiremediklerini kaydeden Çopuroğlu, "TBMM 'de ve belediye meclislerinde temsil edilen il partisi başkanlarını davet ediyoruz. Biz bu daveti çok önceden yapmıştık, ancak yeniden kısıtlama geldi. Şu anda istesek de herhangi bir restoranda oturamayız. O nedenle beklemek zorundayız. Biz davetimizin arkasındayız. Bu süreç sonunda bunu gerçekleştireceğiz. Şehir için önemli olduğu kanatindeyim. Biz şehrin problemlerine elhamdülillah hakimiz ancak diğer siyasi partilerimizle istişare edince, konuşacağımız, muhabbet edeceğimiz şeyler vardır. Rahmetlik babam, 'Ağaç saçağından, insan kulağından beslenir. ' derdi. Biz siyasi parti başkanlarımızla bir araya gelebilirsek ne mutlu bize. Biz daha önce siyasi parti il başkanlarımıza bu çağrıyı çok yaptık, müsait olamadı il başkanlarımızın bir kaçı. Biz her zaman müsaitiz ama pandemi bittikten ya da restoranlarla ilgili kısıtlama ortadan kalktıktan sonra. Sözümüzün arkasındayız. Bulunduğumuz şehir güzel bir şehir, tüm il başkanlarımız da güzel insanlar. En kısa zamanda kendileriyle bir araya gelmek istiyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

> Haber-Kamera: Selma Kara, Muhammed Kösedağ