Bugün ne pişirsem? - Günün Menüsü

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar için özel bir menü hazırladık! Bu menüde, yapımı pratik ve birbirini tamamlayan lezzetler bulunuyor. Akşam yemeği için mükemmel ve doyurucu bir seçenek arıyorsanız, işte size damak zevkinize uyacak tarifleri derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

Bugün ne pişirsem? - Günün Menüsü

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar için özel bir menü hazırladık! Bu menüde, yapımı pratik ve birbirini tamamlayan lezzetler bulunuyor. Akşam yemeği için mükemmel ve doyurucu bir seçenek arıyorsanız, işte size damak zevkinize uyacak tarifleri derledik. 

Her gün ne pişirsem sorusuna yanıt arayan ev hanımları için müthiş bir menü önerisiyle geldik. Bugün günün menüsünde; Kremalı mantar çorbası, yaprak sarması, fellah köftesi ve fırın sütlaç var. Deneyeceklere, fikir olduğumuz tüm kişilere şimdiden afiyet olsun. İşte Tarfiler;

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi;

2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (sıvı yağ veya zeytinyağı tamamen damak zevkinize göre)

400 gram ince doğranmış mantar

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı un

Tuz, karabiber

4 su bardağı tavuk suyu (veya su+ tavuk bulyon)

1-1,5 su bardağı su

200 ml krema

Üzeri için;

İsteğe bağlı dereotu

Bugün ne pişirsem? - Günün Menüsü

Hazırlanışı;

Tencerenizi ocağa alın ve içerisine tereyağını ilave edip eritin. Mantar ve sarımsakları ince doğrayıp tencerenize alın. Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. Ardından un, tuz ve karabiber ilave edip kavurun. Unun kokusu çıkınca yavaşça ve sürekli karıştırarak sularını ilave edip kaynamaya bırakın. Çorba kaynayınca ocaktan alın kremayı sürekli karıştırarak ilave edin ve tekrar ocağa alıp bir taşım kaynatın. Üzerine ince kıyılmış dereotu serpip servis edin.

Yaprak Sarması Tarifi 4 Kişilik;

300 gram asma yaprağı

1 adet limon

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1,5 su bardağı sıcak su

İç harcı için;

Yarım su bardağı sıvıyağ

3 adet orta boy kuru soğan

1,5 su bardağı pirinç

1 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, sumak (dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz)

Bugün ne pişirsem? - Günün Menüsü

Hazırlanışı;

Sarmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırıp, 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun. Ardından sırasıyla dilediğiniz baharatları ekleyin (dilerseniz salça da ekleyebilirsiniz). Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edip, kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyin. Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.

Fellah Köftesi Tarifi;

2 su bardağı köftelik bulgur

2 su bardağı sıcak su

1 su bardağı irmik

3 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım su bardağı sıcak su

1 adet yumurta

1 tatlı kaşığı kimyon

Haşlamak için;

Su

1 çay kaşığı limon tuzu

1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

1,5 çay bardağı zeytinyağı

5-6 diş sarımsak

2 yemek kaşığı biber salçası

4 adet domates rendesi

Tuz

Maydanoz

Bugün ne pişirsem? - Günün Menüsü

Hazırlanışı;

Köfte harcımız için uygun bir kap içerisine bulgurumuzu alalım ve üzerine sıcak su ekleyerek üzerini streçleyelim,10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Sürenin sonunda şişen bulgurlarımızın üzerini açalım, tahta kaşık ile karıştıralım. Üzerine irmik, un, domates salçası, biber salçası ve  tuzu da ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada ara ara sıcak su ekleyelim (bu şekilde daha kolay yoğurabileceksiniz). Malzemelerin güzelce karıştığından ve hamurun yeterince soğuduğundan emin olduktan sonra üzerine yumurtamızı ekleyelim. Kimyonu da ekledikten sonra hamurumuzu son kez yoğuralım. Sıra geldi köftelerimizi şekillendirmeye. Bunun için öncelikle yanımıza kase ile su alalım. Ardından parmak uçlarımızı su ile ıslatarak harcımızdan küçük parçalar kopartarak top şekline getirelim. Serçe parmağımız ile hamurumuzun üzerine bastıralım ve unladığımız tepsimize alalım. Harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim. Köftelerimizi haşlamak için tencereye kaynayan suyu alalım, içerisine limon tuzu ve tuzu ekleyelim. Ardından şekillendirdiğimiz köftelerimizi de tenceremize alarak ara ara karıştıralım, yaklaşık 5 dakika pişirelim. Haşlanan köftelerimizi kevgir yardımı ile servis tabağımıza alalım. Domates sosu için tavamıza zeytinyağını alalım, ince kıyılmış sarımsaklarımızı da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuralım. Üzerine salçamızı da ilave ederek sarımsaklarla birlikte kavurmaya devam edelim. Rendelediğimiz domateslerimizi de tavamıza alalım ve kavurmaya devam edelim. Hazır olan sosumuzun altını kapatmadan önce tuz ekleyip karıştırarak ocağı kapatalım. Son olarak ince kıyılmış maydanozları da ekleyelim ve karıştıralım. Hazırladığımız fellah köftelerimizi de sosumuzun içerisine alalım ve sosa bulanması için karıştıralım. Bol soslu fellah köftemiz servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Fırın Sütlaç Tarifi;

1 litre süt

1 su bardağı şeker

Yarım su bardağı pirinç

3 yemek kaşığı buğday nişastası

1 paket vanilya

2 su bardağı su

Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)

Bugün ne pişirsem? - Günün Menüsü

Hazırlanışı;

Fırında sütlaç için öncelikle pirinci haşlayalım. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pirinçler yumuşayıp pişene kadar haşlayın (çok az sulu kalacaktır). Diğer malzemeleri ekleyelim ve sütlacı pişirelim. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın. Bu arada bir kap içerisinde nişasta ve suyu pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırın. Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve yarım su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz. 10-15 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Sütlaçları fırına sürelim. Fırın için uygun ısıya dayanıklı sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın. Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin (Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek). Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 180 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın.