Bu paralar nereye gidiyor? Bina aidatları kira ile yarışıyor!

Yeni yılla birlikte tüm mal ve hizmetlere büyük ölçüde zamlar gelirken, kira fiyatları da ciddi oranda zam gördü. Ancak vatandaşları çileden çıkaran bir başka detay ise bina aidatları. Kayseri'de bina aidatları adeta kiralarla yarışır hale geldi. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Bu paralar nereye gidiyor? Bina aidatları kira ile yarışıyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri’de kira fiyatları düzenli olarak artış gösterirken, vatandaşların büyük tepkisini çeken bir başka detay ise aidatlar olmaya başladı. Bazı sitelerde aidatlar, kira fiyatlarına yaklaşırken, vatandaşlar bu durum karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.

Yüksek kiralar ve sürekli artan konut fiyatları milyonlarca kişinin ortak sorunuyken, aile bütçelerini zorlayan bir diğer gider de aidatlar oldu. Daha önceki yıllarda senede bir kez artan aidatlara, artık ara zam yapılıyor. Bina yöneticileri ve site yönetim şirketleri asgari ücrete bağlı artan personel giderlerini ve zamlanan faturaları gerekçe gösterirken, kimi sitelerde de doğru yönetilemediği için kiraya yaklaşan aidatlar ortaya çıkıyor.

Bu Paralar nereye gidiyor? Bina aidatları kira ile yarışıyor!

Konut ve işyeri aidatları vatandaşların bütçelerini iyice zorluyor. Son bir yılda Kayseri’de aidatlar ortalama yüzde 100’ün üzerinde artarken, bazı ilçelerde zam oranı yüzde 150’yi buldu. Merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir evin ortalama aylık aidatı bin ila 2 bin lira bandında değişiyor. Merkeze uzak ilçelerde dahi en düşük aidat bedeli 500 liraya çıktı. Lüks sitelerde istenilen rakamlar 6 bin liraya kadar çıkıyor.

Uzmanlar, ev sahibi ve kiracıların yapılan yönetim toplantılarına mutlaka katılmasını, hesapları denetlemesini ve alınan kararlardan bilgi sahibi olmasını öneriyor.

Bu Paralar nereye gidiyor? Bina aidatları kira ile yarışıyor!

Uzmanlar, ayrıca şu uyarılarda da bulundu,

- Toplantıda alınan kararlara itiraz etme hakkınız bulunuyor. Eğer bir usulsüzlük olduğunu düşünüyorsanız, genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açma hakkına sahip. Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor, ancak artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, bu defa olağanüstü genel kurul talebinde bulunmanız gerekiyor. 1/3 malik bir araya gelip, tasarruf tedbirlerini yeniden görüşebilirsiniz.

- Kiracıysanız her giderden sorumlu olmadığınızı bilmeniz önem taşıyor. Apartman ya da sitelerde giderler işletme bütçesi ve yatırım bütçesi olarak ikiye ayrılıyor. Sitede veya binalarda çalışanın maaşı, ortak alan faturalar gibi kullanımdan kaynaklı işletme giderlerinden kiracılar sorumlu. Ancak demirbaş kalacak kalemler kiracıdan değil, ev sahibinden veya iş yeri sahibinden tahsil edilmek zorunda. Mesela asansör tamamen değişecekse, binaya yalıtım yapılacaksa bunu mülk sahibi karşılar. Bina görevlisinin maaşı kiracının sorumluluğunda olsa da tazminatını mülk sahibi öder.