Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

20-26 Mayıs tarihleri arasında gündemde yaşanan gelişmeleri 'Haftanın Z Raporu' başlığı altında sizler için derledik. Peki, bu hafta gündemde hangi konular vardı? Neler Yaşandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

20-26 Mayıs tarihleri arasında gündemde yaşanan gelişmeleri ‘Haftanın Z Raporu’ başlığı altında sizler için derledik.

1 Günlük Ulusal Yas İlan Edildi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı’nın ardından çeşitli açıklamalarda bulundu. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümünün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde bir günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık' dedi. Kararın ardından 21 Mayıs Salı günü Kayseri'de bayraklar yarıya indirildi.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Schengen Vize Ücretlerine Zam Geliyor!

Avrupa'nın seyahat ve turizm açısından en önemli bölgelerinden biri olan Schengen Bölgesi'ne yapılan ziyaretlerde önemli bir değişiklik meydana geldi. Schengen vize ücretlerine zam yapılmasına karar verildi.

AB, Schengen vize ücretlerinde 12,5 oranında bir artış yapma kararı alması gündeme geldi. Schengen vizesi için ödenen ücretler 80 Euro'dan 90 Euro'ya yüksedi.  6-12 yaş arasındaki çocuklar için vize ücretleri ise 40 Euro'dan 45 Euro'ya çıkacak. AB geri kabul anlaşması yapmayan ülkeler için vize ücretlerini 135-180 Euro kadar yükseltti.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Kurban Fiyatları Açıklandı!

KTB Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına, KTB Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, Kayseri Veterinerler Odası Başkanı Akgün Ergül ve Kayseri Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Bayırbaş katıldı. Toplantıda kurbanlık fiyatlarını açıklayan KTB Başkanı Recep Bağlamış, 'Büyükbaş kurbanlık erkek kurbanlık hayvan için canlı kilogram fiyatı 270 TL, damızlık vasfını yitirmiş büyükbaş dişi kurbanlık hayvan için canlı kilogram fiyatı 220 TL, küçükbaş erkek kurbanlık hayvan için kilogram fiyatı 250 TL, damızlık vasfını yitirmiş küçükbaş kurbanlık canlı kurbanlık fiyatı 220 TL olarak belirlenmiştir. Yine kurbanlık büyükbaş hisse olarak 25-30 bin TL arasında, küçükbaş adet olarak kurbanlık ise 10 bin TL ile 20 bin TL arasında tavsiye fiyatları oluşmuştur. Büyükbaş kesim ücreti olarak 5 bin TL, yine büyükbaş paylama ve parçalama olarak 3 bin 500 TL, küçükbaş kesim ücreti olarak bin TL, yine küçükbaş paylama ve parçalama ücreti ise bin TL olarak öngörülmüştür. Kıyma çekim ücreti ise kilogram başına 15 TL olarak öngörülmüştür. İl Tarım ve Orman Müdürlüklerimizin belirlemiş olduğu alanlarda, belediyelerimizin belirlemiş olduğu kesim alanlarında, özel kombinalarda ve kurbanlık satışı yapılan tesislerde kurban kesim hizmeti verilecektir' şeklinde konuştu.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Dövize Sınır Getirildi!

Merkez Bankası, faiz kararının ardından TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarında değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler, TL mevduatını teşvik edici, KKM'deki düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerindeki artışı sınırlayacak önemli bir karar aldı.

Kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkarıldı. Uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e yükseltildi. Bu adımlar, TL mevduat hesaplarını daha cazip hale getirerek, TL'nin değerini korumayı amaçlıyor. Kısa vadeli KKM için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM için ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseltildi. Bu oranların artırılması, KKM hesaplarındaki büyümeyi yavaşlatmayı ve TL'ye olan talebi artırmayı hedefliyor. Yeni oranların 24 Mayıs tarihinde yürürlüğe gireceği açıklandı.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Sokak Köpekleri Uyutulacak!

AK Parti, sokak hayvanlarına yönelik hazırladığı yeni kanun teklifinde sona yaklaştı. İngiltere'deki düzenlemelere benzer bir yapıya sahip olan teklif, Türkiye'deki sokak hayvanları sorununu çözmeyi hedefliyor. Yeni yasa teklifi kapsamında, her belediye, barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını çekerek sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Bu ilanlar, köpeklerin hızla sahiplenilmesi için çeşitli platformlarda yer alacak. Her köpeğin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre belirlenecek. Bu süre zarfında sahiplendirilmeyen köpekler, 30 günün sonunda uyutulacak. Bu uygulama ile barınaklardaki kapasite sorununu çözmeyi ve sokak hayvanlarının sayısını kontrol altına almak amaçlanıyor.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu