Bu feryadı duyun

SMA hastası Hasan Çınar ve Melih Eymen için düzenlenen kampanyaların yetersiz kalması nedeniyle KGC öncülüğündeki Kayseri basını, 'Evlatlarına sahip çık Kayseri' kampanyasına start verdi.

Bu feryadı duyun

Kayseri’de yaşayan Hasan Çınar ve Melih Eymen bir süredir SMA ile mücadele ediyor. Valilik izni ile başlatılan kampanyalarla Hasan Çınar tedavi için gereken miktarın yüzde 54’ü tamamlanırken Melih Eymen ise henüz yüzde 30’u buldu. Tedaviyi kabul edebilmeleri için gereken sürenin dolmasına çok az zaman kala Kayseri basını birlik beraberlik örneği göstererek Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya geldi. Başlattıkları kampanya ile örnek davranış sergileyen gazeteciler, medya aracılığıyla şehrin önde gelenlerine seslendiler.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıya Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Hunat TV Genel Yayın Yönetmeni Kürşat Açıkgöz ve Gazete Kayseri Genel Yayın Yönetmeni Metin Sönmez katıldı.

 “İlk adımı attık”

Kayseri’nin 2 evladının iyileşmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını kaydeden Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, “Biz her zaman Gazeteciler Cemiyeti’nde ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Bugün de dedik ki faydalı bir iş yapalım. Bir hayır işine yer verelim. Buna da hepimizin ihtiyacı var Kayseri Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak. Sevgili Kürşat kardeşim aslında bu işi aylardan beri üstlenmiş ve çok özel bir çaba içerisinde olduğunu da görüyoruz. Hatta bir ay öncesine kadar ortak manşet atalım fikrinde olup da bu haberleri yaptırdığını da gördüğünü gördük. Bu anlamda Kürşat kardeşimin bu kaygısını görmemezlikten gelemeyiz. O yüzden Melih Eymen ve Hasan Çınar'ın sağlığına kavuşmaları için elbette şifa Allah'tan ama şifayı arayıp bulacaklar da biz insanlarız. Oturduğumuz yerde beklemek sadece asalakların işidir. O yüzden de bugün aslında Kürşat resmi olarak bu kampanyayı tanıtmak için yaptığımız başlangıcı arka planda başlattığını da biliyoruz. Sevgili Kürşat kardeşimin öncede belediye başkanları ve milletvekilleri ile yaptığı istişareler sonucunda elde ettiği veriler var. Biz burada iki evladımız için bir araya geldik. Hayır işinin olduğu yerde her şey unutulur, unutulması lazım, birlik ve beraberlik olması lazım. İki tane çocuğumuzun, yavrumuzun da sağlığına kavuşabilmeleri için biz de bir olarak katkı sağlayacaksak ne mutlu bize. O yüzden bizim de başımıza gelebilir moduyla bugün ilk adımı atıp elimizden geldiği kadar destek sağlayacağız.” ifadelerinde bulundu.

“Yeteri kadar duyuramıyoruz”

2 milletvekili ve 2 belediye başkanının maaşlarını bağışladıkların aktaran Hunat TV Genel Yayın Yönetmeni Kürşat Açıkgöz ise, “Kayseri'de tedavi bekleyen iki tane SMA hastası evladımız var. Birisi Hasan Çınar, birisi Melih Eymen. Tabi bunların tedavisi için yüklü miktarda bir para ihtiyacı var. Bununla ilgili Kayseri Valiliği'nin başlatılmış olduğu için Kayseri Valiliği izniyle yapılanlar kampanyalar var. Bu çocuklarımıza tedavisi için kişi başı 1,8 milyon dolar civarında bir para toplanmak isteniyor. Şu an Hasan Çınar'ın kampanyası iki yıldır sürüyor. Türkiye'nin en eski kampanyalarından birisi ama iki yıldır hala yüzde 54 seviyelerinde. Melih Eymen'in kampanyası da şu an 30 seviyesinde. Şimdi bizler diyoruz ki biz Kayseri basını olarak büyük bir aileyiz. Sağ olsun buraya gelmeden bir çok gazete, tv, internet sitesi, haber sitesi, ajans sahipleriyle istişare ettim, konuştum. Cemiyet başkanımız da Allah razı olsun öncülük etti. Biz diyoruz ki Kayseri basını olarak bu size sahip çıkacağız. Ve çıkıyoruz. Allah nasip ederse sizlerin de payı olacak. Bunların kampanyasının bir an önce bitirilmesi lazım. Bu çocukların bu ilaçları bir an önce alması lazım. Ve çok cüzi bir rakam yapabilmiş. 45 milyon civarında bir eksikleri var. Kayseri yüksek bir nüfusa sahip. Kişi başı 30 TL vermiş olsa zaten bu kampanya şu an biter. Ama biz bunu Kayseri nüfusuna duyuramıyoruz. Böyle bir eksiğimiz var. Velev ki 1 buçuk milyonluk nüfustayız. 150 bin kişi 100 TL verse bu kampanya bugün şu an velev ki 150 bin kişiye ulaşamadık. 15 bin kişi 3 bin TL verse, bugün bu eksikliğin sıkıntısı kalkmış olacak. Bu rakamlar Kayseri için büyük değil. Kayseri hayırseverliğiyle, yardımseverliğiyle ön plana çıkmış. Yöneticisiyle, valisiyle, belediye başkanıyla, milletvekiliyle marka olmuş bir şehir. Ve bu şehre yakışan da bu çocukların bu sıkıntılarını, bugün bu basın toplantısı yapıldıktan sonra bir araya gelip biz ne yapabiliriz diyebilmeleridir. Bunu yapacak olan şehrin yöneticileridir, şehrin önde gelenlerdir, şehrin ağabeyleridir. Biz Kayseri basını  “Evlatlarına sahip çık” kampanyasını başlatıyoruz. Ümit ediyoruz ki Kayseri halkı da, sadece Kayseri'de değil Türkiye’nin dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Kayserililer de bu çocuklarımıza sahip çıkacaktır. Biz bu kardeşlerimizi bu evlatlarımızı göz göre göre ölüme terk etmek istemiyoruz. Bu kampanyayı Allah nasip edecek sizlerin de geleceğiyle, gayretiyle tamamlayacağız. Ve inşallah yüzde yüze ulaştı diye bu mutlu haberi hepinizle paylaşacağız.” diye konuştu.

“Asıl yük Kayseri basınının”

SMA’yı şehrin imtihanı olarak nitelendiren Açıkgöz, “Sağolsun tüm Kayseri basını bu çocuklarımızın yardım kampanyasını ücretsiz olarak mecralarında paylaşacak. Sağ olsun Özvatan Belediye Başkanımız Halit Demir bir maaşını bağışladı. Daha sonra istişare ettiğimiz Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun da ben bir maaşımı bağışladım hayırlı olsun bir de belediye personelimizden de bu çocuklarımıza yardım yapmaları için teşvikte bulunacağım dedi. Yine bunun yanında görüştüğümüz birçok belediye başkanı var ama yoltaşı olması adına, özendirici olması adına isimlerin açıklanmasını istemediler fakat ben ısrar ettim. Bugünden herkese çağrımız en azından bu çocuklarımıza duyarlı olmaları adına birer maaş bağışlarını istiyoruz. Sağolsun iki milletvekilimizle de görüştük onlar da maaşlarını bağışladılar. Bizim maaşımız da feda olsun dediler. İnşallah vesile olacak isimleri daha sonra açıklayacağız. Kampanyamızın siyasetin gölgesinde veya bir şahsın gölgesinde kalmasını da istemiyoruz. Biz bunu bir şehirde imtihanı olarak görüyoruz. Biz bundan haberimiz yoktu diyemeyiz. Bu çocuklar vefat ederse bizler vebalini Cenabı Allah veremeyiz. Biz bu yükü Kayseri kamuoyunun omuzlarına yüklüyoruz. Kayseri'yi yöneten abilerimizin, büyüklerimizin, başkanlarımızın omuzlarına büyük yüklüyoruz. Ama asıl yükü de Kayseri basınının omuzlarına yükledik. İnşallah Kayseri basını da dün olduğu gibi bugün de birliğiyle, beraberliğiyle, kalitesiyle gazete, kamu yararına gazetecilik mantığıyla bu sınavı hakkıyla başaracaktır.” ifadelerini kullandı.

“Kampanyaya destek verin”

Herkesin durumdan sorumlu olduğunu dile getiren Gazete Kayseri Genel Yayın Yönetmeni Metin Sönmez de, “Ben önce insan daha sonra gazeteci olarak buradayım. Kürşat'ın konuyla daha ilk günden  ve Kayseri Cemiyeti'nde bu konuya dahil olmasından fevkalade mutluyum. Gazetecilik ibr tarafa sorumlu bireyler olarak iki tane yavrumuzun hayat memat meselesi varken biz de medya olarak, sorumlu bireyler ve gazeteciler olarak üzerimize düşen ne varsa hepsini yerine getirmeye devam etmeliyiz. Buradan açık ve net çağrımdır. Başta Sayın Vali olmak tüm belediye başkanlarımıza, tüm siyasi parti il başkanlarımıza, tüm STK'lara çağrımdır. Bu kampanyaya destek versinler.” ifadelerinde bulundu.

“Erciyes'in tepesine bir umut koydular”

Oğlu Melih Eymen’in ilaç tedavisini alabilmesi için yaklaşık 7 ay gibi bir süresi kaldığını belirten baba Osman Ceylan, “Biz buraya sesimizi duyurmak için geldik. Oğlumuz 4,5 yaşında. 5 ayı aşkın bir süredir SMA hastalığıyla mücadele ediyor. Valilik izinli kampanyamız vardı, yüzde 30’u tamamladık. Yurtdışından alacağımız tedavinin faydalı olabilmesi için 7 ay gibi bir süremiz kaldı. Onun için, belediyenizle sayın valimize, belediye başkanlarımıza, üst düzey işverenlerimize, patronlara seslenmek istiyorum. Oğlumuzun elinden tutsunlar, sesini duysunlar, duyursunlar. Yani ben de bir burada bir baba olarak çok ağırıma gidiyor. Melih Eymen ya da Hasan Çınar gücün yetmiyor ki çıkarıp veresin. Sülalemin tüm varlığını satsam yine bu meblayı elde edemem.  Bir baba olarak da çok zoruma gidiyor. Bir çocuğun yaşamasının işinin ucunda para olması ağırıma gidiyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum. Sesimizi duyurun artık diyorum.” dedi. Anne Fatma Ceylan ise, “Oğlumuz SMA ile mücadele ediyor. Biz kendi imkanlarımızla yüzde 30 olduk. Sırf evladımız için kapı kapı dolaşmaktan 2 gün göremediğimiz oluyor bizim. Sürekli konserlere gidiyoruz, standlara gidiyoruz, festivallere gidiyoruz. Acaba bir tane sesimizi duyar mı diye. İnsanlar bizi görmekten artık yıldı biliyorum. Turuncuyu görünce kaçacak yer arayanlar ama ben bu çocuğumun kampanyası tamamlanana kadar bu mücadeleye devam edeceğim. İster dilenci desinler, ne derlerse desinler umurumda değil. Şimdi Erciyes'in tepesine bir umut koydular. Biz ilerletmeye çalışıyoruz. Önümüzde engel var. Gücümüz yetmiyor. Çaresiziz, çabalıyoruz, bu kadarız biz. Başka bir şey yapamıyoruz.  Artık gönüllerimiz de yoruldu. Sesimizin daha çok duyulmasına ihtiyacımız var. Birinin evlatlarımızın elinden tutmasına ihtiyacımız var. Çorum 81 günde tamamladı. Kayseri'nin üçte biri. Kayseri daha güçlü, daha büyük. Kayseri için imkansız değil.” ifadelerinde bulundu.

“Yavrularımızı görmezden gelmeyin”

Konuşmakta güçlük çeken Hasan Çınar'ın annesi Elmas Suyum, “Öncelikle burada sesimize ses olan sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bizim sesimizi duyurabileceğimiz en büyük nokta sizlersiniz. Bizim evlatlarımız, gözlerimizin önünde eriyor. Biz iki yıldır o mücadeleyi veriyoruz. Benim oğlum ben yürümek istiyorum diyor. Gerçekten çocukların ağzından bu kelimeleri duymak çok zor. Bunları dile getirmek çok zor. Artık lütfen evlatlarımızın elinden tutun. Onlar yürüyebilir, yaşayabilir, sağlıklarına kavuşabilirler. Sadece bir ilaca bağlı bunlar. Lütfen yavrularımızı görmezden gelmeyin.” ifadelerini kullanırken baba Sefa Suyum ise, “Hepimiz bir babayız, abiyiz, amcayız ya da.  Çocuklarımızın en ufak hastalığında bile elimizden geleni yapmaya çalışırız biz baba olarak. Ama bizim elimizden bir şey gelmiyor. Söyleyeceklerim bu kadar.” diye konuştu.

>>Selma Kan