Berat Kandil'inde Neler Yapılır? – İşte İbadetler ve Dualar

İslam âlemi, Berat Kandil'ini bu gece idrak edecek. Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandil'inde neler yapılır vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Berat Kandil'inde yapılacak ibadetleri ve okunacak duaları sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Berat Kandil'inde Neler Yapılır? – İşte İbadetler ve Dualar

Berat Kandili, İslam âleminde önemli bir mübarek gecedir ve üç ayların içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu kutsal gece, rahmet ve bereketin bol olduğu bir zaman diliminde gelir ve milyonlarca Müslüman tarafından özel bir şekilde idrak edilir. Berat Kandili, günahların affı ve kulların temize çıkarılması için bir fırsat olarak görülür ve bu nedenle ibadetlerle dolu bir gece olarak geçirilir.

Bu mübarek gecede yapılacak ibadetler ve okunacak dualar, Müslümanlar arasında merak konusudur. Diyanet'in önerilerine göre, Kur'an-ı Kerim'in okunması önemlidir. Okuyanlar dinlenmeli ve uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri düzenlenmelidir. Allah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli ve kuvvetlendirilmelidir.

Berat Kandil'inde Neler Yapılır? – İşte İbadetler ve Dualar

Ayrıca, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in salât ve selâmlarının getirilmesi ve onun şefaatini umut etme ve ümmetinden olma şuuruyla hareket etmek de önemlidir. Hz. Muhammed'in hadislerinde belirttiği gibi, Berat Kandil’inde ibadete kalkmak ve gündüzünde oruç tutmak da önerilir.

Berat Kandili, Arapça'da ‘temize çıkma’ anlamına gelir ve bu gece, günahların affı ve kulların arınması için bir fırsat sunar. İslam inancına göre, Berat Gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in bu geceyi özel dualarla geçirdiği bilinir ve onun duaları, Müslümanlar arasında önemlidir.

Berat Kandil'i Duası

Berat Kandil'inde Neler Yapılır? – İşte İbadetler ve Dualar

Peygamber efendimiz Berat gecesinde ‘Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen la kâfiren ve la şakiyyâ’ affedilme duasını okurdu.

Duanın anlamı; ‘ Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.’

Berat Kandil'inde Neler Yapılır?

Berat gecesi ibadetle geçirilmelidir. Peki hangi ibadetler yapılmalıdır?

Gündüzünde oruç tutmak,

Kaza ve nafile namazlar kılmak,

Kur'ân-ı Kerim okumak,

Tövbe etmek,

Salavat geçirmek,

Allah'ı çokça zikretmek, Berat gecesinde yapılması gereken ibadetlerdir.