Belediye işletmesinde büyük zam: Menü fiyatları cep yakıyor!
Kayseri'de belediye işletmesindeki kafede birçok ürüne zam geldi. Tost, pide ve tavuk menülerindeki yeni fiyatlar tepki çekti.
Kayseri’de belediye iştiraki olarak hizmet veren glutensiz kafede yapılan yeni fiyat artışları, çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti bulunan vatandaşların tepkisini çekti.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nün haftasında gelen zam kararı, özellikle özel beslenmek zorunda kalan vatandaşlar arasında hayal kırıklığı oluşturdu.
Glutensiz ürünlere ulaşmanın zaten ekonomik açıdan zor olduğunu belirten vatandaşlar, temel gıda niteliğindeki ürünlere kısa süre içerisinde yüksek oranlarda zam yapılmasına tepki gösterdi. Çölyak hastaları, ‘Bu bizim tercihimiz değil, sağlık zorunluluğumuz’ diyerek fiyatların geri çekilmesini istedi.
Birçok üründe dikkat çeken artış
Kafenin internet sipariş menüsünde yapılan güncellemeyle birlikte pek çok üründe ciddi fiyat artışları yaşandı. Daha önce 650 liradan satılan kekikli tavuk ve acı soslu tavuk menülerinin fiyatı 770 liraya yükseldi.
Sucuklu kaşarlı tost 250 liradan 310 liraya çıkarken, kaşarlı tostun fiyatı 200 liradan 255 liraya yükseldi. Lahmacun da aynı şekilde 200 liradan 255 liraya çıktı. Kıymalı pide ise 280 liradan 325 liraya yükselen ürünler arasında yer aldı.
Zamların ardından fiyatların dikkat çekici seviyelere ulaştığını söyleyen vatandaşlar, belediye işletmesindeki rakamların artık lüks restoranlarla yarıştığını ifade etti. Bir vatandaş, ‘Normal restoranlarda zaten daha uygun fiyatlara yemek yenebiliyor. Bu fiyatlara dışarıda balık menüsü yiyip daha sağlıklı besleniriz. Bu fiyatlar iskender gibi et yemeklerinin fiyatını geçmiş durumda’ sözleriyle tepkisini dile getirdi.
‘Sağlıklı beslenmek değil, mecburiyet’
Çölyak hastaları, glutensiz ürün tüketiminin bir yaşam tercihi değil sağlık gerekliliği olduğuna dikkat çekerek yapılan zamların kendilerini doğrudan etkilediğini ifade etti. Özellikle glutensiz ürünlerin normal ürünlere göre zaten yüksek fiyatlı olduğunu belirten vatandaşlar, belediye işletmesinde daha erişilebilir fiyat politikası beklediklerini söyledi.
Vatandaşlar destek bekliyor
Çölyak hastaları ve aileleri, glutensiz ürünlere erişimin kolaylaştırılması gerektiğini belirterek yerel yönetimlerden destek talep ediyor. Özellikle belediye işletmelerinin sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket etmesi gerektiğini savunan vatandaşlar, fiyatların yeniden değerlendirilmesini istiyor.


