Bakan Bayraktar son noktayı koydu! Yaz saati değişecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, mevcut saat uygulamasında değişim olup olmayacağı netlik kazandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Bakan Bayraktar son noktayı koydu! Yaz saati değişecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yaz saati uygulaması konusundaki belirsizliği, sona erdirecek bir açıklama yaptı.

Bakan Bayrakdar son noktayı koydu! Yaz saati değişecek mi?

Türkiye  - İngiltere arasındaki saat farkı düştü

Türkiye'de yaz saati uygulaması 8 Eylül 2016 tarihinden bu yana kullanılmıyor. Bu durum, aynı zamanda Türkiye ile Avrupa'daki birçok ülke arasındaki saat farklarını değiştirecek. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulamasının devreye girmesiyle saatler ileri alınırken, Türkiye'de böyle bir uygulama bulunmuyor. Türkiye ile bu ülkeler arasındaki saat farkının ikiden bire, İngiltere ile olan saat farkının da üçten ikiye düşmesine neden olacak. 

Öte yandan geçtiğimiz kış aylarında, sabahın erken saatlerinde okula gitmek zorunda olan öğrencilerin karanlıkta okula gitmek zorunda olmalarından dolayı yaz saati uygulamasının tekrar yürürlüğe girmesi konusunda talepler çoğalmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise konuyla ilgili net açıklama yaparak, mevcut saat uygulamasında bir değişiklik olmayacağını açıkladı.

‘Yaz Saati Uygulaması İle Aydınlık Saatler Artacak’

Bir milletvekilinin yaz saati uygulaması hakkında yönelttiği soru önergesine yanıt veren Bayraktar; ‘İTÜ tarafından yapılan analizler sonucunda; ülkemizde uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3’de sürekli bulunmasının, nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı tespit edilmiş olup, bu çerçevede tüm yıl boyunca yaz saati uygulaması ile her mesai aralığı için karanlıkta kalınan sürenin eski saat uygulamasına göre 64 saat azaldığı ortaya konulmuştur. aynı analizlerde saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların daha az yaşandığı ortaya konulmuş ve bu sonuçlar doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçilmiştir. Yaz saati uygulamasıyla, akşam mesai ve okul çıkışlarına denk gelen karanlık zaman diliminin azaltıldığı, kış mevsimi etkisi ile gün içi aydınlık süreleri de düşünüldüğünde vatandaşlarımızın aydınlıktan daha çok fayda sağlayacağı ve havanın kararma saatlerinde önceki yıllara göre daha büyük tasarruf oranının elde edildiği görülmüştür ’dedi.