Arıtma suları halk sağlığını tehdit ediyor
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, arıtma sularının uzun süreli kullanımında kanser tehlikesinin ortaya çıkabileceğini söyledi.
Artan dünya nüfusu, endüstride yaşanan gelişmeler ve turizm hizmetlerinde görülen artışlar nedeniyle içme suyu sağlamak için arıtma sistemi kullanılmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, içme sularının ev ya da apartman sitelerine kurulan arıtma sistemleri aracılığıyla elde edildiğini belirtti.
Arıtma Sularında Standart Ve Denetim Yok
Prof. Dr. Yıldırım; arıtma sularının eldesi için; içerisinden tüm minerallerin çekilerek ‘demineralize’ edilen suya, suyun sertliğini oluşturan kalsiyum ve magnezyum başta olmak üzere çeşitli mineraller, ticari bir takım preparatlar yoluyla ekleniyor. Sonradan ilave edilen mineral tabletleriyle suyun ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde yeterince kalsiyum, magnezyum ve total çözünmüş madde miktarına ulaşıp ulaşmadığına ilişkin bir değerlendirme veya denetim söz konusu olmuyor. Arıtma sularının bu mineralleri yeterince içerip içermediğine yönelik standart bir uygulama ve denetim olmadığı için, bunlar uzun süreli kullanımda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor” dedi.
Arıtma suyu tüketimi sonucu gelişen eksik mineral alımlarının yiyecekler yoluyla telafi edilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, uzun süre arıtma suyu tüketimine ilişkin başlıca sağlık sorunlarını; yemek borusu, mide ve bağırsakta oluşacak ülserasyonlara bağlı olarak görülen kanser vakaları, kalp damar hastalıkları, vücut negatif iyon dengesi sonucu gelişen baş ağrıları, sürekli yorgunluk hissi, halsizlik, diş ve kemik kayıpları, hamilelerde ise düşük doğum ağırlıklı ve sakat doğum riskleri olarak sıraladı.
İçilebilir Nitelikte İse İçmek İçin Çeşme Suları Tercih Edilmeli
Arıtma sularının kullanımıyla ilgili olarak, yönetici ve vatandaş düzeyinde tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yıldırım, “Rutin kontrollerin ve denetimlerin mutlaka yapılması gerekir. Halk sağlığı ve su tüketimi çok iç içe konulardır. Suları arıtmakla belli başlı tehlikelerden uzaklaşıyoruz derken, uzun vadede ortaya çıkacak olan halk sağlığı sorunlarını göz ardı edemeyiz. Çeşme sularının içilebilir durumda olduğu şehirlerde çeşme suyu kullanılmalıdır. Çünkü arıtma suyu ile maruz kalınan mineral eksikliği, yiyecekler ya da başka yollarla dengeleme ya da tolere etme şansı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.