Araç Piyasasında Dikkat Çeken Gelişme

2023 yılının son aylarında enflasyondan arındırıldığında otomobil fiyatlarında reel bazda düşüşler dikkat çekmişti. Yeni yılın gelmesiyle birlikte piyasada son durum ne? Araç piyasasında dikkat çeken gelişmelerin detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

Araç Piyasasında Dikkat Çeken Gelişme

2023 yılının son aylarında enflasyondan arındırıldığında otomobil fiyatlarında reel bazda düşüşler dikkat çekmişti. Yeni yılın gelmesiyle birlikte piyasada son durum ne? Araç piyasasında dikkat çeken gelişmelerin detayları haberimizde...

2023 yılının son aylarında enflasyondan arındırıldığında otomobil fiyatlarında reel bazda düşüşlerin yaşandığı ve İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'in açıklamalarına göre, sıfır otomobilde Ocak-Temmuz 2023 döneminde fiyatların %80, ikinci el otomobilde ise arz talep dengesizliği ve kayıt dışı ticaret sebebiyle 0 artış yaşandığı belirtiliyor. Temmuz ayı sonrasında ise fiyat düşüşlerinin başladığı, Temmuz-Aralık sürecinde döviz kurundaki yükselişe rağmen sıfır otomobilde %20, ikinci el otomobilde ise fiyat düşüşlerinin %25'lere ulaştığı ifade ediliyor.

Ertemel, Temmuz ayında başlayan düşüş trendinin Eylül-Ekim aylarında pik yaptığını, Kasım ve Aralık aylarında ise fiyatların sabitlendiğini belirtiyor. Özellikle 2023 yılında B Segment otomobillerde %80, C sınıfı otomobillerde %70, D sınıfında %60, E sınıfında ise %51 oranında fiyat artışları yaşandığını ifade ediyor. İkinci elde ise 5 yaşa kadar olan otomobil fiyatlarının artması sebebiyle kullanıcıların 5 yaş üstü araçlara yönlendiğini ve bu nedenle model yılı 10 yaş ve üzeri araçların en çok satılan ve fiyat artışının yaşandığı otomobiller olduğunu vurguluyor.

Ertemel'e göre, Ocak ayında 2023 model sıfır otomobil fiyatlarında yeni yıl maliyetleri ve döviz kuru sebebiyle bir miktar artış yaşandı. Ancak ikinci el pazarda fiyatlar halen sabit durumda. Stok adedi azalan sıfır araçlarda ise en fazla 1.5 aylık süreçte benzer durum yaşanması bekleniyor. İkinci el otomobil fiyatlarının önümüzdeki süreçte avantajını koruyabileceği ve yıl içinde döviz kurundaki artışın yaşanması durumunda her iki pazarda da fiyat artışlarının görülebileceği belirtiliyor.

İlan sayılarındaki düşüşün sebebinin ise pazardaki satış adetlerinin daralması ve mevcut ilanların sabit kalması olduğu ifade ediliyor. İlerleyen aylarda piyasanın hareketlenmesi ve daha kolay satış yapabilmek için kullanıcıların reel fiyatları kabul etmelerinin önemli olduğu vurgulanıyor.