Anket şirketlerinin seçim oyunu

Birçok araştırma şirketi SMS yoluyla anketler yaparak seçim öncesi algı oluştururken 14 Mayıs 2023'te gerçekleşen Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kamuoyuna duyurulan anket sonuçları ile seçimde çıkan sonuç anket şirketlerine güveni azalttı.

Anket şirketlerinin seçim oyunu

2018’de yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geride gösteren anket şirketleri, 2019’da yapılan yerel seçimler ve ardından ‘En başarılı siyasetçi’, En başarılı Belediye Başkanları’ anketleriyle algı oluştururken anket şirketleri 14 Mayıs 2023’te yapılan Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaptıkları anketlerle ‘Seçimi kaybeden’ şirketlere sosyal medyadan vatandaşlar tepki gösterdi.

Anket şirketlerinin seçim oyunu

KILIÇDAROĞLU’NU AÇIK ARA ÖNCE GÖSTERDİLER
14 Mayıs 2023’te yapılan Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde SMS yoluyla anket yapan şirketler yine sınıfta kaldı. Birçok anket şirketi seçim öncesinde anketleri yaptıklarını grafiklerle duyurarak algı oluştururken birçok ankette ise CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu yüzde 54-55 oy oranı ile 1. turda büyük bir farkla Cumhurbaşkanı gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise oy oranı yüzde 44-45 bandında kalmıştı.

Anket şirketlerinin seçim oyunu

14 Mayıs akşamı sonuçlar belli olmaya başlarken Cumhur İttifakı lideri Recep Tayyip Erdoğan aldığı yüzde 49.5 oy oranı ile hemen hemen bir çok anket şirketinin oyununu da bozmuş oldu.

Anket şirketlerinin seçim oyunu

HEM SEÇİMİ HEM GÜVENİ KAYBETTİ
24 Haziran 2018'deki gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise seçimin ikinci tura kalacağını ve Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanamayacağını iddia eden araştırma şirketleri, Cumhur İttifakı'nın ilk turda ezici bir sonuçla galip gelmesinin ardından büyük bir sessizliğe bürünmüştü. Anket sonuçlarının güvenilir olmadığı açıkça bilinen ve algı yapan şirketler, daha sonra 'En başarılı belediye başkanları' anketi ile yine algı üzerine bir liste yayınladı.

Anket şirketlerinin seçim oyunu

24 HAZİRAN'DA DA REZİL OLMUŞLARDI
50 milyondan fazla seçmenin sandık başına gittiği 24 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için yayınlanan anket sonuçlarıyla anket şirketleri kamuoyunda güven kaybetmişti. Şirketler, seçimden önce yayınladığı anket sonuçlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 39.7, AK Parti'nin yüzde 34.8, MHP ise yüzde 7.3 oranında oy alacağını ileri sürmüştü. Ancak 50 milyondan fazla seçmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda bitirerek Recep Tayyip Erdoğan'ı Başkan yapmış, Cumhur İttifakı'na ise mecliste çoğunluğu vermişti.

Anket şirketlerinin seçim oyunu

Anket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunuAnket şirketlerinin seçim oyunu

>>Volkan Türkmenoğlu