Akaryakıta zam yağmuru sürüyor! Yakıt tasarrufu için ipuçları...

Akaryakıt fiyatları indirim ve zam haberleri ile gündemde kalmaya devam ediyor. ÖTV artışı sonrası önce motorin ardından benzin fiyatı için yapılan artışa LPG'de eklendi. Peki ama araç kullanımını daha ekonomik hale getiren yakıt tasarrufu nedir? Bir aracın yakıt tüketimini azaltarak daha verimli kullanmaya yardımcı olacak ipuçları neler olabilir? Detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde okuyabilirsiniz.

Akaryakıta zam yağmuru sürüyor! Yakıt tasarrufu için ipuçları...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Günümüzde araç sahibi olmak, ihtiyaçtan öte bir zorunluluk halini aldı. Başta benzin, motorin (Mazot) ve LPG (Otogaz) olmak üzere akaryakıt fiyatları indirim ve zam haberleri ile gündemde kalmaya devam ediyor. ÖTV artışı sonrası önce motorin ardından benzin fiyatı için yapılan artışa LPG’de eklendi. Peki ama araç kullanımını daha ekonomik hale getiren yakıt tasarrufu nedir? Bir aracın yakıt tüketimini azaltarak daha verimli kullanmaya yardımcı olacak ipuçları neler olabilir? 

Yakıt tüketiminin azaltılması ile aracın yakıt giderleri için harcanan maliyet düşürülüp ve aracın iç aksamlarının daha yüksek bir performansla çalışması sağlanabilir. Kontrol altına alınan yakıt tüketimi sayesinde, küresel çevre kirliliğini ciddi oranda etkileyen karbon emisyonu da azaltılabilir.

Akaryakıta zam yağmuru sürüyor! Yakıt tasarrufu için ipuçları...

Akaryakıt tasarrufu nasıl sağlanır?

Aracınızın Bakımını unutmayın

Aracınızın rutin bakımlarını aksatmayın. Hava filtrelerini denetleyin kirli olması uzun vadede motoru aşındıracağı için yakıt tüketiminin de artmasına sebep olacaktır.

Klima kullanımını kontrol altına alın

Araçlarda gereksiz klima kullanımı motora fazladan yük bindirerek yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.

Hız artışından kaçının 

Aracın hızı ve yakıt tüketimi doğru orantılıdır. Bu nedenle yüksek hızdan kaçınmalısınız. Ani frenden de kaçınılmalı sabit hız korunmalıdır.

Lastik Basıncını Kontrol Edin

Lastiklerin doğru biçimde şişirilmiş olması da kritik. Eğer araç lastiğinizde hava basıncı yetersizse yakıt miktarınız yüksek olacaktır. Bu yüzde 5 oranında tasarruf sağlayacaktır.

Motoru Rölantide Isıtmayın 

Aracın hareketsiz durumdayken, minimum yakıtla çalışması anlamına gelen rölanti, aslında yüksek miktarda yakıt israfına sebep olur. Araç ışıklarda beklerken aracı duraklatıp, kullanacağınız zaman yeniden çalıştırmanız faydalı olacaktır.

Aracı doğru viteste çalıştırın

Araç kalkışında vites düşük tutulmalı hız sabitlendikten sonra olabilecek en yüksek viteste kullanmak yine yakıt tasarrufu sağlar. Sürekli düşük viteste araç kullanmak yakıt tüketiminin artmasına sebep olacaktır.

Gaz Yönetimini Doğru Yapın 

Aracı hızlandırırken gaz pedalına basılmalı, yokuş aşağı inişlerde ayak gazdan çekilmelidir.

Ani Frenden Kaçının 

Aracın duracağını önceden kestirerek ani manevralarda frene yavaşça basılmalı ani frenden kaçınmalıyız.

Benzinli ve dizel araçlarda yakıt tasarrufu

Benzinli araçların yağ değişikliğinin düzenli olarak yapılması sürtünmeyi azaltır benzinden tasarruf edilmesini sağlar. Araç hızını düşük kilometrede tutarak motoru çalıştırmak harcanan benzin miktarının azalmasını sağlayacaktır.

Dizel araçlarda ani fren ve kalkışlar önemli olup ani duruş ve kalkışlara dikkat edilmelidir. Araç çalıştırıldıktan sonra bir süre beklenmesi yakıttan tasarruf etmek için önlem olarak kabul edilir. Böylece aracın harcamış olduğu yakıt miktarı en aza indirilecektir.