'AK Parti özlük hakları sözünü unuttu'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, AK Parti iktidarının askeri personellerin özlük hakları konusunda verdiği sözleri unuttuğunu savundu.

'AK Parti özlük hakları sözünü unuttu'

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine parti grubu adına söz alan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, konuşmasına 13 vatandaşın terör örgütü mensuplarınca şehit edilmesi olayına tepki göstererek başladı. Ataş, “Hain terör örgütü PKK’nın elinde altı yıldır rehin tutulan, her gün kurtarılmayı bekleyen, 14 Şubat tarihinde şehadet haberini aldığımız 13 canımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yüce Türk milletine başsağlığı diliyorum.” dedi.

“ÖZLÜK HAKLARINDAKİ FARKLILIKLAR GİDERİLMELİDİR”

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik birçok defa öneride bulunduklarını hatırlatan Ataş, hükümetin bu konuda verdiği sözleri yerine getirmediğini de dile getirdi. Subay, astsubay, uzman, sözleşmeli personel, sivil memur; tüm Türk Silahlı Kuvvetleri personelini kapsayacak, sorunlarını çözecek bir kanun teklifine acilen ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ataş, “Askerî personeline haklarını veremeyeceği düşüncesi ve bu şerefli görevden emekli olmuş subay ve astsubayların geçimini sağlamak için başka işlerde çalışması kabul edilemez. Bu kapsamda getirilen teklif, askerî personelimizi hayal kırıklığına uğratmış birçok eksiklikle doludur. Kısaca belirtmek gerekirse binbaşı rütbesindeki bir subay, yarbayla aynı görev ve makamlara atanmasına rağmen, yarbaya verilen görev ve makam tazminatı, aynı görev ve makamdaki binbaşıya verilmemektedir. Binbaşılarımızın emekli maaşının düşük tutulması yanlış bir anlayışın ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu mantık ‘Binbaşıların görevden ayrılmaması için emekli maaşını düşük tutalım, böylece emekli olmasın, emekli olursa da aç kalsın.’ mantığıdır ve kabul edilemez. Sözleşmeli subay ve astsubayların da muvazzaf personele kıyasla özlük haklarındaki farklılıklar giderilmelidir. Sözleşmelerinin yenilenmesinde personele güvence verilmesi, hizmet süresi dolduğunda sınavsız devlet memurluğuna geçme hakkına sahip olmaları başta olmak üzere sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“VERİLEN SÖZLER UNUTULDU!”

Astsubaylara verilen sözlerin de iktidar tarafından unutulduğunu belirten Ataş, “Seçimlerin geçmesiyle ordunun gizli kahramanları olan astsubaylar da unutulmuştur. Astsubayların öncelikli isteği eğitim ve öğretim haklarından kaynaklanan intibaklarının bir an önce yapılarak maaşlarının düzeltilmesidir. Meslek yüksekokulu mezunu, hemen hemen tüm devlet memurları 9’uncu derecenin 2’nci kademesinden göreve başlarken astsubaylar 2003 yılından itibaren meslek yüksekokulu yani ön lisans mezunu oldukları hâlde 9’uncu derecenin 1’inci kademesinden göreve başlamaktadırlar. Bu ciddi bir adaletsizliktir. Yine astsubaylar emekliliklerinde emekliliklerine yansıyacak şekilde makam ve görev tazminatı gibi hiçbir tazminat alamamaktadır. Astsubaylarımız, subaylara hem çalışırken hem de emeklilikte maaşlarıyla birlikte ödenen makam, temsil ve görev tazminatlarının kendilerine de ödenmesini istiyorlar. TSK’nin belkemiğini oluşturan astsubaylarımız emekli olduktan sonra tekrar çalışmak zorunda kalmaktadır. Ne yazık ki bu 2 hususla ilgili Komisyonda verdiğimiz önergeler reddedilmiştir. Yine, 2019 yılında verdiğim kanun teklifi hâlen gündeme alınmamış, bekletilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kurumsal Haber