ACI GERÇEK

Kayseri'de bulunan organize sanayi bölgelerinde yeni yatırımcılar, işçi bulamama noktasında kaygılı. İş kurmak isteyen yatırımcılar verecekleri yüksek maaşlara rağmen çalışacak eleman bulamamaktan çekiniyor!

ACI GERÇEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos 2021 dönemine ait işgücü rakamlarını açıkladı. İşsizlik oranı önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Bizde konuyla ilgili Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin Özkaya ile konuştuk. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Başkanı Abidin Özkaya, “Sendikalı, asgari ücretin üzerinde maaş, 2,5 maaş yıllık ikramiyesi, yemek ve yol  verdiğim halde işçi bulamıyorum” dedi.

BEĞENMEZLİK VAR

Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin Özkaya, insanlarda iş beğenmezlik var diyerek, “ Hem firmamızın önünde, hem servislerde hem de iş ve işçi arayan internet sitelerinde eleman alınacaktır diye bir ilanımız var. Sürekli bir eleman ihtiyacımız var bizim. Zaman zaman biz bu elemanları tamamlıyoruz ama iş beğenmezlik var. İnsanlar bir fabrikadan bir fabrikaya gezip duruyorlar” diye konuştu.  

YENİ YATIRIMCILAR İŞÇİ KONUSUNDA KAYGILI

Başkan Abidin Özkaya, yeni yatarım yapan firmaların eleman bulamazsak diye bir kaygı içerisinde olduklarını belirterek, “Birçok firmanın önünde özellikle de yeni yatırım yapan, yeni istihdam alanı yaratmak isteyen firmaların önünde ilanlar ver ve bunlarda çalıştıracak insanı nasıl temin ederim gibi bir kaygı oluştu. Sorun burada. Biz de yeni bir yatırım yaptık, yılbaşında devreye gireceğiz ama şu an ciddi manada tereddütlerimiz var. Gerçekten işine sahip çıkacak, sürekli çalışmak isteyen sadık insan bulamıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde dağ yolundan inerken billboardlar var. Sadece oraya bile baksanız işsizlik olmadığını anlamak mümkün. Kim, ne kadar, ne iş yapmak için eleman arıyor, o billboardlarda var” ifadelerinde bulundu.

İNCESU’DA ÇALIŞACAK İNSAN SAYISI ÇOK AZ

“İncesu OSB’de ciddi manada bir eleman eksiği var” diyen Özkaya, “İncesu OSB’ye  yatırım yapan insanlar, ‘Biz burada çalıştıracak insanı nereden bulacağız’ diye kaygılanıyor. İncesu OSB’de şöyle bir sıkıntı var. İncesu’da çalışacak insan sayısı çok az. Çünkü şehrin 30 kilometre uzağında. Kayseri merkezden, Yahyalı’dan, Develi’den oralara insan taşınıyor, bu durumda hem işvereni hem de çalışanı yoruyor. Bu tür sorunlardan dolayı ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz.  Kayseri OSB’de de bu gibi sıkıntılar mevcut. İşlerin hareketlendiği dönemde bu tarz sorunlar kendisini daha çok belli ediyor” şeklinde konuştu.   

İŞE BAŞLAMADAN MAKAM MEVKİİ SORUYORLAR

Vasıfsız elemanların daha çok iş seçtiklerini belirten Başkan Özkaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İş beğenmeme vasıfsız eleman için daha çok geçerli. Vasıflı elemanda da biz aradığımız nitelikte insan bulamıyoruz. Vasıflı çalışan daha işe başlamadan, makamım, mevkiim, şartlarım gibi ön yargıyla sanayiye geliyor. Organize Sanayide çalışacak beyaz yakalılar birçoğunda bu sorun yaşanıyor. Ben daha senin hangi kabiliyette, hangi işi nasıl yaparsın bilmiyorum ki. Biraz çalışalım, birbirimiz tanıyalım sonra makam, mevkii konuşalım. Zaten çalışandan memnun olan hiçbir işveren vasıflı olsun, vasıfsız olsun,  elemanını bırakmak istemez.”

YÜKSEK MAAŞA BİLE ÇALIŞAN YOK!

Yüksek miktarda maaş verdiğini de sözlerine ekleyen Özkaya, “Toplu sözleşme olan bir işletmeyiz. İşe ilk giren insan için, asgari ücretin üzerinde maaş veriyoruz, 2,5 maaş yıllık ikramiyesi var, o da zaten asgari ücretin yüzde 30 üzerinde bir rakama denk geliyor. Onun dışında yol ve yemek de var. Biz ne yiyorsak çalışanımızda aynı yemeği yiyor. İnsanlar kafadan dolma sözlerle kamuoyu çarpıtılıyor. Şu anda çalışmak isteyen herkese Organize Sanayi Bölgesi’nde iş var. Özellikle yaz aylarında bu daha belirgin haldeydi” dedi.

KURUMSAL YAPIDA OLAN HİÇBİR FİRMA YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRAMAZ

Özkaya, organize Sanayi Bölgeleri’nin özellikle Suriyeli işçi akınına uğradığı söylentilerine de açıklık getirerek, “Kurumsal yapıda olan hiçbir firmamız şu anda yabancı işçi çalıştırmıyor. Yabancı işçi çalıştırmak için gerekli izinleri almak gerekiyor. Bu da genelde dış ticarete dayalı, birçok dil bilen insanları alıyorlar. Ama genelde kurumsal bacaklı, yatırım destek belgesi almış, devletin diğer teşviklerinden faydalanan firmaların hiç birinin yabancı çalıştırmak gibi bir lüksü olamaz. Allah muhafaza böyle bir şey tespit edildiğinde hem geriye dönük hem de ileriye dönük teşvikleri iptal edilir2 diye konuştu.  

DÜNYADA ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ VAR

Özkaya, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Şu anda dünyada arz talep dengesizliği var. Bazı ara mallarının bulunmayışı sebebiyle, bazı firmalar üretimlerini yavaşlatmış durumda. On tane girdisi var firmanın üretim prosesinde bir tanesini bulamıyor. Örneğin bir otomobili yaptınız ama bu otomobilin direksiyonu yok. Bu durumda otomobilin diğer aksamları hiçbir işe yaramıyor. Dünyadaki birçok firma bazı hammadde tedarikinde ki sıkıntılar yaşanıyor. Bir de bunun üzerine dünyada şu anda enerji sıkıntısını başladı. O yüzden herkes mümkün olduğunca işine gücüne sahih çıksın. Şu an dünyada bizi de içine alabilecek bir şekilde dalgalanma var. İnşallah olaylar daha fazla büyümeden tüm dünyayla birlikte biz de atlatırız.”

VATANDAŞ DA İŞSİZLİK YOK DİYOR!

TUİK ve Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin Özkaya’nın söylemleri çakışınca vatandaşın da nabzını tuttuk. Vatandaş da işsizlik değil iş beğenmezlik var diyor.

 

Kazım -İşçi

Biz Avrupa’dan geliyoruz. Her tarafta iş dolu ama millet çalışmıyor. Herkesin elinde son model bir telefon var ama herkes ağlıyor. Allah’a şükür demiyorlar, sonra da iş bulamıyoruz diyorlar.

Veysel Yöndevli (56) -işçi

Dışarıdan göründüğü kadarıyla işsizlik evet var ama çalışmak isteyen kişiye de iş var. Ben 40 senedir yurt dışında çalışıyorum, benim oğlum yeni çalışmaya başladı. Benim oğlum benden daha fazla maaş alıyor. Eğer aldığın maaşa az demezsen iş her yerde var.

Züleyha Alper (40)- İşçi

İşsizlik yok. İnsanlar yeter ki çalışmak istesinler, iş çok. Ben de yemek şirketinde çalışıyorum. İnsanlar işim rahat olsun, oturduğum yerden para kazanıyım istiyorlar. Rahatlarına düşkünler.

Ümit Salsar (35)- inşaat firması var

Bende eleman çalıştırıyorum, çalışacak insan bulamıyorum. Şu an bizde bir sürü eleman arıyoruz, evinde yatıyor gel çalış diyorum yok diyorlar. İş beğenmezlik olduğu içinde işsizlik var. Sorun şuradaki evde yattıkları yerden, işim olsun, paramı kazanıyım diyorlar. Ben 285 lira yevmiye veriyorum, adamı evinden getiremiyorum. Çalışmıyorlar.

Mehmet atla (65) -Çiftçi

250 lira para verdim kimse gelip çalışmıyor. Evden yattığım yerden para kazanıyım diyor insanlar. İşsizlik diye bir şey yok, herkes rahat iş istiyor.

ÖZEL HABER: DİLEK BAYRAM- SELMA KÖSEDAĞ