31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

31 Ağustos tarihinde yaşananları sizler için derledik. Tarihte bugün ne oldu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Geçmiş yıllarda 31 Ağustos tarihinde ne olduğunu Kayseri Anadolu Haber ailesi olarak sizler için derledik.

31 Ağustos tarihinde Ferhan Şensoy hayatını kaybederken Galatasaray Lisesi kuruldu.

İşte bu tarihte yaşanan gelişmeler....

31 Ağustos 2021

TÜRK TİYATROSUNUN ÖNEMLİ İSMİ FERHAN ŞENSOY HAYATINI KAYBETTİ

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Kel Hasan Efendi'den bugüne gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralan Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Ferhan Şensoy, 70 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Yaşamı boyunca birçok oyuncu yetiştiren ve 1987'den bugüne "Ferhangi Şeyler" adlı tek kişilik gösterisini izleyiciyle buluşturan Şensoy, tarihi Ses Opereti'ni onardı ve Ses 1885 adıyla açtı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde tedavi görürken 70 yaşında hayata veda eden sanatçı için Ses Tiyatrosunda bir tören yapıldı. Ardından Şensoy'un cenazesi, 2 Eylül Perşembe günü Teşvikiye Camisi'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

31 Ağustos 1988

SARP SINIR KAPISI AÇILDI

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını, Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır. Deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir. Hopa ilçesinin 15 km doğusunda yer alan Sarp Sınır Kapısı Gürcistan'a açılan bir kapı olmanın yanında, bütün Kafkasya'ya ve Orta Asya ülkelerine açılan karayolu üzerindeki sınır kapısı olarak da önemlidir.

31 Ağustos 1918

VAHDETTİN PADİŞAH OLDU

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

VI. Mehmed, Sultan Vahîdeddin ya da Sultan Vahdettin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son sultanı ve 115. İslam halifesidir. Sultan Vahdettin'den sonra padişahlık kaldırılmış, fakat İslam Halifeliği saltanatı Abdülmecid tarafından devam ettirilmiştir. Türbesi Türkiye'de olmayan tek Osmanlı padişahıdır.

31 Ağustos 1913

MKE ANKARAGÜCÜ SPOR KULÜBÜ KURULDU

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

MKE Ankaragücü, Ankara'nın Süper Lig'de mücadele eden futbol takımı. 1910 yılında kurulan MKE Ankaragücü'nün, 1911'de kurulan tam anlamıyla 1922'de faaliyete geçen futbol şubesidir. Maçlarını 22.000 kapasiteli Eryaman Stadyumu'nda oynamaktadır. Türkiye'nin en eski ve en köklü futbol kulüplerinden birisidir. Ankaragücü'nün bugüne dek kazandığı 1 Türkiye Futbol Şampiyonası, 2 Türkiye Kupası ve 1 Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu bulunmaktadır.

31 Ağustos 1876

V. MURAT TAHTTAN İNDİRİLDİ

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişah. Tahtta kaldığı yıllarda imparatorluk dağılma dönemini yaşadı; başta Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rusya İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne tanıklık etti. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 1908 Jön Türk Devrimi'nden kısa bir süre sonra 27 Nisan 1909'da tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti.

31 Ağustos 1868

GALATASARAY LİSESİ KURULDU

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biridir. Fransızca eğitim vermektedir. XV. yüzyılda saray mektebi enderûn, Osmanlı sarayında padişahın günlük yaşamını geçirdiği, sarayın eğitim birimlerinin, kütüphanenin, hazine odasının yer aldığı büyük bahçe içine kurulu bir kompleksti. Burada, başta padişah olmak üzere, saraydaki diğer görevlilerin danışabileceği, birçok alanda bilgi sahibi kişiler hizmet vermekteydi. Yüksek öğrenimlerini Saray Okulu'nda alan bu kişilerin ilk ve orta dereceli eğitimlerini layıkıyla sağlamak amacıyla, II. Bayezid, 1481 yılında Galata Sarayı Hümayûn Mektebi adında a bir okul kurarak Osmanlı saray eğitiminin önemli bir parçasını oluşturdu.

İSLAM BİLGİNİ BUHARİ YAŞAMINI YİTİRDİ

31 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Muhammed bin İsmail el Buharî veya İmam Buharî, Buharalı Fars bir muhaddistir. Yazdığı Sahih-i Buhârî diye bilinen eser, sonradan Ehl-i Sünnet için güvenilir hadis kaynaklarını teşkil eden ve Kütüb-i Sitte diye anılan serinin ilk kitabıdır. 21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde doğmuş, 869 yılında ölmüştür.