1993-1998-2001… Büyük sürpriz!

Çalışma hayatı Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaşı yorarken çalışanlar bir an evvel emekli olma hayali kuruyor. Emeklilik bekleyen vatandaşlar için ise sürpriz avantajlar bulunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

1993-1998-2001… Büyük sürpriz!

Milyonlarca çalışanın hayalini kurduğu emeklilik için birçok avantajlı yöntem bulunuyor. Vatandaşlara sürpriz olacak emeklilik yöntemlerinin çeşitlerini sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

1993-1998-2001… Büyük sürpriz!

Emekliliği öne çıkaran avantajlar arasında kadın çalışanlar için çocukları üzerinde prim kazanma imkânı ilk sırada yer alıyor. Her bir çocuk için yapılan borçlanma çalışana 2160 gün (6 yıl) kazandırıyor. Bunun için ilk şart ise çocukların sigortadan önce doğmuş olması. 

İşte diğer yöntemler,

Askerlik Borçlanması

Erkeklerde askerlik süreleri, sigorta giriş tarihini geriye çekiyor ve prim kazanma imkânı sağlıyor. Askerlik öncesinde borçlanma yapılması, en az 1 yaş önce emeklilik imkânı sunuyor.

Kısmi Emeklilik Yolu

15 yıl ve 3600 gün prim ödemesiyle kısmi emeklilik imkânı bulunuyor. Bu yöntemle, belirli yaş ve prim şartlarını sağlayanlar daha erken emekli olma hakkına sahip olabiliyor.

Malulen Emeklilik

İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Bu durumda en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyor.

Engellilik Vergi İndirimi

Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik oranıyla vergi indirimi alırlarsa, yaş şartına bakılmaksızın emeklilik imkânı elde edebiliyor.

Meslek Riski Ek Primler

Ağır işlerde çalışanlar, mesleklerine bağlı olarak ek prim ve gün kazanabilmektedirler. Bu durum, emeklilik süresini öne çekerek avantaj sağlıyor.

Anne Destek Primi

Bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelerin primleri, belirli bir oranda artırılarak emeklilik süreci desteklenmektedir. Bu sayede anneler, daha erken emekli olabiliyor.