'18 Mart 'millî bayram' olsun'

İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği ve Biz Birlikte Güçlüyüz Platformu Başkanı Yücel Cantle, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, 18 Mart'ın 'millî bayram' olması önerisinde bulundu.

'18 Mart 'millî bayram' olsun'

18 Mart Çanakkale Zaferi’ne birkaç günlük vuruşma sonrası kazanılan savaş gözüyle bakmanın, Çanakkale Zaferi’ne, şehitlere, mukaddesata, tarihe yapılacak en büyük haksız, hatta ihanet olduğunu belirten Can, “Çanakkale sadece bir savaş değil; insan onurunun da ön planda tutulduğu vakur, mütevekkil bir duruşun sergilendiği ibretlerle dolu bir efsanedir. Malazgirt Zaferinden beri Türklerin yaptıkları 254 savaşın en büyüğü Çanakkale'dir. Kurtuluş Savaşının tescilidir. Bu savaşta farklı rakamlara rağmen toplam şehit sayısının iki yüz bin civarında olduğu kayıtlarda yer almaktadır. Çanakkale; fedakârlıkta benin, vatan savunmasında bizim sevdası ile sadece güçlerin değil, gönüllerin de bir araya geldiği mekân ve zamanla ifade edilemeyen erlerin “ya istiklal ya ölüm” mücadelesidir. Zamanın ötelerinde yaşayan ölmezlerin beraber vuruştuğu gönül, inanç, vatan, millet, bayrak seferliği ile hürriyete olan düşkünlüğün nefsi müdafaasıdır.” dedi.

“BİR GÜNE SIĞDIRILMAMALI”

Bu nedenlerden dolayı 18 Mart tarihinin millî bayram olması gerektiğini dile getiren Can, “18 Mart Çanakkale Zaferi bir güne sığdırılmamalıdır. 18 Mart Çanakkale zaferi çok iyi bir şekilde okunmalıdır, anlatılmalıdır, o gün ve şarkalar yaşanmalı ve yaşatılmalıdır. Yeni ve gelecek nesil geçmiş ile barıştırılmalı ve nesil ecdada uzanmalıdır. Bu anlamda Japonlar genç nesli Hiroşima ve Nagazaki’nin izlerine götürdükten sonra da yaşadıkların adeta kendi beyinlerine kazımaktadır. Tarihteki destanlarımızı, zaferlerimizi, kahramanlıklarımızı, milli günlerimizle daha anlamlı bir hale getirerek o günleri gururla yaşayarak-yaşatarak bu vatanın evlatlarını tarihlerinden haberdar etme fırsatını tanıtmalıyız. Metrekareye altı bin kurşunun sığdığı, yaklaşık bir yıl süren yüz binlerce şehidin anılarını, zaferi bir güne sığdırmamak için hele hele teröre, darbeye karşı bir duruş sergileyerek daha milli ve yerli bir adım atarak 18 Mart Çanakkale Zaferini gelin Milli bir bayrama çevirerek daha anlamlı kılalım. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Mustafa Şentop olmak üzere bu sese kulak verilmesi bir noktada tarihi bir görevi yerine getirmenin ifadesi olacaktır.” İfadelerini kullandı.

Haber Merkezi