11 firma ağız birliği yapıp piyasayı yüksek tutmuş – Kayserililer çileden çıktı!

Rekabet Kurumu kırmızı et sektöründe 11 firmanın ağız birliği yaparak piyasayı yüksek tuttuğunu tespit etti. Et fiyatlarına büyük tepki gösteren Kayserililer çileden çıktı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

11 firma ağız birliği yapıp piyasayı yüksek tutmuş – Kayserililer çileden çıktı!

Rekabet Kurumu fiyatları sürekli yükseliş gösteren kırmızı et sektörünü yakın takibe aldı. Ağız birliği yaparak piyasayı yüksek tuttuğu tespit edilen 11 firmaya ceza yağdı. Son zamanlarda yaşanan afaki artışla çileden çıkan Kayserililer duruma tepki gösterdi. 

11 firma ağız birliği yapıp piyasayı yüksek tutmuş – Kayserililer çileden çıktı!

Son zamanlarda et fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar vatandaşı çileden çıkarmaya yetti. Bir ayda dana karkas etin kilogram fiyatının 280 TL’den 315 TL’ye çıkmasıyla birlikte piyasada en ucuz olarak görülen yüzde 20 yağlı dana kıymanın kilogram fiyatı da 400 TL’yi aştı. Et ve Süt Kurumu (ESK) bu artışın önüne geçmek ve piyasayı dengelemek için et ithalatını sürdürse de fiyat artışı durmadı. Et fiyatlarında son bir aydır yaşanan sert yükselişe karşı Rekabet Kurumu harekete geçerek 11 firmanın ağız birliği yaptığını ve bu şekilde fiyatları yüksek tuttuğunu tespit etti.

Sabah’ta yer alan habere göre, son dönemde artan şikâyetlerle birlikte et piyasasını yakın takibe alan kurum, yaptığı ön incelemeler neticesinde et sektöründeki 11 firmanın piyasayı manipüle ettiğini ortaya çıkardı. Kurumun yaptığı araştırmalardan elde edilen bulgularda, 11 firmanın pazarı paylaşıp, arzı kısarak ortak fiyat belirlediği tespit edildi.

Fiyat artışlarının ardından harekete geçen Rekabet Kurumu, bu firmalara ulaşarak cezai işlem uyguladı.

Ucuz et kuyruğu!

Kayseri'nin komşu ili Yozgat'ta Et ve Süt Kurumu (ESK) satış mağazası önünde ucuz et kuyruğu tüm Türkiye'nin dikkatini çekmişti. Vatandaşlar sabahın ilk ışıklarında mağazanın önünde metrelerce kuyruk oluştururken Kayseri'de neden ucuz et yok tartışmasının da pimi çekilmiş oldu.

Kayseri’de ramazan denetimi!

Öte yandan Ticaret Bakanlığı da Ramazan öncesi denetimleri sıklaştırdı. Bakanlık ekipleri Ramazan ayı öncesi 10 ildeki marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ile etiket denetimi gerçekleştirdi. Bakanlık ekiplerince Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, İzmir, Kocaeli ve Kayseri'deki marketlerde eş zamanlı fahiş fiyat ve etiket denetimi yapıldı.