Kayserili Heyecanla Bekliyordu – Büyük Buluşma Gerçekleşiyor

Her sene Kayserili vatandaşlar tarafından büyük bir heyecanla beklenen ve coşkuyla kutlanan Hıdırellez bu gece gerçekleşiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayserili Heyecanla Bekliyordu – Büyük Buluşma Gerçekleşiyor

Her sene Kayserili vatandaşlar tarafından büyük bir heyecanla beklenen ve coşkuyla kutlanan Hıdırellez bu gece gerçekleşiyor. Duaların, dileklerin, hayallerin gerçekleştiğine inanılan bu özel gece şöyle bilinir;

Hızır ile İlyas; sonsuzluk iksirini içen ve ölümsüzlüğe erişen iki yoldaş…

Hızır karadan, İlyas denizden iyilik yolculuğuna çıkarlar.

Yıl boyunca insanlara yardım etmek için dolaşıp duran bu ikili, kara ile denizin birleştiği yerde, senede bir gece buluşurlar.

Kayserili Heyecanla Bekliyordu – Büyük Buluşma Gerçekleşiyor

Doğaya can vermek için buluştuklarına inanılan bu ikili, 5 Mayıs Pazar gecesi ile 6 Mayıs Pazartesi buluşuyor. 
İşte bu yüzden Hıdırellez, bizlere baharın gelişini müjdeler.

O gün doğa yeniden canlanır, su ile toprak buluşur, kederlerin yerini umutlar alır…

Hızır günü olarak adlandırılan, doğanın canlanış günü, baharın müjdesi sadece Türkiye’ de değil aynı zamanda Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlarımızdan biridir. 

Her sene şenliklerle kutlanan Hıdırellez günü, birçok renkli görüntüye ev sahipliği yapar. 

Kayserili Heyecanla Bekliyordu – Büyük Buluşma Gerçekleşiyor

Hıdırellez Dileği Gül Ağacına Ne Zaman Asılır?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır veya kâğıda yazılan ya da kâğıda çizilen dilekler asılır, sabah erken saatte gül ağacına asılan bu dilekler tekrar toplanır. Sonrasında ise kişi tercihine göre ya denize atar ya yakar ya da toprağa gömerek hayallerinin gerçekleşeceği günü beklerler. 

Başka bir inanışa göre de evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilerek, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Hıdırellez günü diğer bir inanışta, sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmaktır. Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Günümüzde de Anadolu'da dilek dilenmiş kâğıdı ağaca asma, ateşten atlama gibi eski Türk ritüelleri devam etmektedir.

Kayserili Heyecanla Bekliyordu – Büyük Buluşma Gerçekleşiyor

Kuran’da Hıdırellez

Kur'an'da Kehf Suresi'nde (60-82) de geçen Hıdırellez, Musa ve bir gencin kıssasını anlatmaktadır. Kehf Suresi ‘de dâhil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için ‘iki denizin birleştiği yer’ denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette ‘Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik.’ denilerek gönderme yapılan Hızır'dan söz edilir.

Hıdırellez, 2017’de UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde de yer aldı.