KAYSERi ŞEKER'DEN TUHAF SATIŞ

Kayseri Şeker Fabrikası, ürettiği şekeri vadesiz satın almak isteyen Kayserili tüccarlara satmayarak, İstanbullu bir firmaya 90 gün vadeyle sattı. Aynı uygulamanın Turhal'daki fabrikada da yapılacağı iddia ediliyor.

KAYSERi ŞEKER'DEN TUHAF SATIŞ

Kayseri Şeker Fabrikası, ürettiği şekeri vadesiz satın almak isteyen Kayserili tüccarlara satmayarak, İstanbullu bir firmaya 90 gün vadeyle sattı.
 
Aynı uygulamanın Turhal’daki fabrikada da yapılacağı iddia ediliyor. Kayseri Şeker Fabrikası, Hüseyin Akay yönetiminde ilginç uygulamalara imza atmaya devam ediyor. Bir dönem finansal açıdan sıkıntıya düşmesine rağmen elindeki şekeri satmayarak, bunun yerine bankalardan yüksek faizli kredi teminine yönelen fabrika, yine ilginç bir satış yöntemine başvurdu.
 
Kayseri Şeker Fabrikası’nın bu yıl ürettiği 100 bin ton toz şekeri, İstanbul kökenli İşmen Gıda’ya sattığı ortaya çıktı. 50 kiloluk bir torba toz şekeri, KDV dahil 165 lira 78 kuruşa bu firmaya satma konusunda anlaşma yapan Kayseri Şeker Fabrikası, bu firmaya 90 gün de vade tanıdı. Kayseri’de şeker toptancılığı yapan bazı firmaların da Şeker Fabrikası ile ticaret anlaşması yapmak istediği, ancak fabrikanın “alım yapılacak miktarın düşük olmasını” gerekçe göstererek, bu teklifleri ret ettiği belirtiliyor. Ancak Kayserili firmaların, alacağı şeker miktarını vadesiz ve nakit ödeme ile daha yüksek bedele almak istemesine karşın, bu talebin geri çevrildiği ve alıcıların İstanbul firmasına mahkum edildiği ileri sürülüyor.
 
Bu gelişme üzerine Kayserili firmaların, şekeri İşmen Gıda’dan almak zorunda kaldığı ve 50 kiloluk toz şekeri 170 lira 90 kuruştan peşin parayla aldığı belirtiliyor. İşin en ilginç yanı ise burada ortaya çıkıyor.
 
Firmalar, alacakları şekerin ödemesini İstanbul’a yaptıktan sonra Kayseri Şeker Fabrikası’nın deposuna giderek, şekerleri buradan teslim alıyorlar. Kayserili işadamları, “madem şekeri gidip farikadan teslim alıyoruz, neden bize direkt satılmıyor. Nakit olarak paramızı yatırdıktan sonra, şeker almak istiyoruz ama ilginç bir şekilde bizi bu yönteme zorluyorlar. Fabrika hem daha yüksek bedelle mal satacak hem de 90 gün vade beklemeyecek” diyerek duruma tepki gösteriyorlar. Kayseri Şeker Fabrikası’nın geçtiğimiz yıl satın aldığı Turhal Şeker Fabrikası’nda üretilen 90 bin ton şekerin de aynı yolla bu firmaya verilmek istendiği ve bu konuda yakında bir anlaşma yapılacağı iddia ediliyor. Hüseyin Akay’ın neden bu uygulamayı yaptığı ve bu firmayla bu şekilde bir ticaret yaptığı merak konusu. (HM)