Zeytinyağının gerçek ya da sahte olduğunu nasıl anlarız? 

Riviera ve Sızma Zeytinyağı arasındaki farkları ve gerçeklik ya da sahteliğini anlamak için neler yapmalıyız? Sağlık için mutlaka bilinmesi gerekenleri siz değerli okuyucularımız için haberleştirdik. İşte detaylar.

Zeytinyağının gerçek ya da sahte olduğunu nasıl anlarız? 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık için çoğu vatandaş, pahalı da olsa zeytinyağına yöneliyor. Peki Riviera ve Sızma Zeytinyağı arasındaki farkı nasıl anlarız? Bu iki yağ arasındaki farklar neler? Bunun yanı sıra zeytinyağının sahte ya da gerçek olduğu da çok sayıda araştırılıyor. 
Zeytinyağı, son yıllarda özellikle sağlık açısından büyük öneme sahip mutfakların olmazsa olmazı durumunda. Birçok vatandaş, Riviera zeytinyağı ile sızma zeytinyağının arasındaki farkı araştırıyor. Her ikisi de zeytinden oluşuyor, ama arasındaki farklar neler? 

Riviera Zeytinyağı Nedir?

Riviera zeytinyağı ile soğuk sıkım yani sızma zeytin yağının her ikisi de kesinlikle çok sağlıklı. Fakat, piyasada özellikle son gelen zamlardan dolayı vatandaş hem iki yağ arasındaki farkı araştırıyor hem de gerçek ya da sahte olup olmadığının bilinmesi yönünde araştırma yapıyor. Öncelikle  Riviera Zeytinyağı nedir, ona bakalım. Rafine ve doğal zeytinyağlarının karışımından oluşur. Bu işlemde, yağın asit oranı düşürülür ve lezzeti de  hafifletir. Riviera zeytinyağı, yüksek ısıya maruz kalır. Bunda duman çıkarması daha zordur. Riviera Zeytinyağı özellikle kızartma ve yüksek ısı gerektiren pişirme yöntemlerinde ev hanımları tarafından tercih edilir.

Sızma Zeytinyağı Nedir?

Sızma Zeytinyağı, Riviera Zeytinyağına oran fiyatı da daha yüksektir. Sızma zeytinyağının diğer bilinen ismi de soğuk sıkımdır. Riviera Zeytinyağı gibi kimyasal işlem veya ısıya maruz kalmadan yapılır. Bu yöntem, zeytinyağının doğal aromasını, vitaminlerini ve minerallerinin korumasını sağlar. Riviera Zeytinyağı genellikle yemeklerde kullanılır, Sızma Zeytinyağı ise, salatalar ve soğuk yemeklerde tercih edilir. Her iki zeytinyağı da sağlık açısından diğer yağlara göre tercih edilir. 

Zeytin Yağlarının Sağlık Yararları nelerdir?

Her iki zeytinyağı da özellikle kalp sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.  Bu yağlar, tekli doymamış yağ asitleri açısından çok zengindir. Sızma zeytinyağı, Riviera Zeytinyağına göre antioksidanlar ve vitaminler açısından daha zengindir. Sızma zeytinyağı, kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamada çok daha etkili olduğu bilinir. 
Mutfakta Kullanım
Evet, Riviera zeytinyağı, yüksek ısıya dayanıklı olduğu için kızartma ve sote gibi pişirme yöntemlerinde daha çok tercih edilir. Sızma zeytinyağı yani soğuk sıkım zeytinyağı da, daha düşük ısıda pişirmede tercih edildiği için genellikle salatalarda kullanılır. Lezzetinin korunması açısından da bu şekilde çokça tercih edilir. 
Zeytinyağı seçerken, bilindik markalara göre hareket edinmelidir. Riviera zeytinyağı ile pişirme, sızma zeytinyağı ile de soğuk salata yapımında kullanılan bu yağlar ile damak zevkiniz ayrı bir lezzete kavuşacaktır. 

Zeytinyağlarının gerçek ya da sahte olduğunu nasıl anlarız?

Evet, aslında haberin en önemli yerine geldik. Zeytinyağının gerçek ya da sahte olup olmadığını nasıl anlarız? Bununla birlikte zeytin yağlarının kaliteli olup olmadığını da anlamanın yolları elbette var. 
Koku Testi ile anlamak mümkün. Kaliteli bir zeytinyağının taze, meyvemsi ve hafif bir kokusu olduğunu koklayarak basit bir şekilde anlamak mümkün. Bozulmuş ya da düşük kaliteli zeytinyağları genellikle metalik, küflenmiş bir koku verir. Bazen de sirke benzeri koku verir. 
Tat testi ile de bilmek mümkün. Gerçek zeytinyağının tadı meyvemsi ve hafif acımtıraktır. Boğazda hafif bir yanma hissi verir. Bu da içindeki antioksidanların varlığının bir göstergesi olarak bilinir. Eğer zeytinyağının tadı çok düz veya rafine yağlar gibiyse, bu düşük kaliteli veya karışık bir ürün olduğunun kanıtıdır. Markası bilinmiş bir zeytinyağı ile tat denemesi yapılabilir. 
Renk testi ile de Zeytinyağının gerçek, sahte ve kalitesi anlaşılır. Her ne kadar zeytinyağının rengi yeşil ile altın sarısına benzese de bu size her zaman doğruyu vermeyebilir. 
Soğukta bulanıklık testi ile gerçek sızma zeytinyağını bilmek mümkündür.  Zeytinyağı soğukta bulanıklaşır ve katılaşır. Bunu test etmek çok kolaydır, zeytinyağını belli bir süre buzdolabında tutarak bu testi yapabilirsiniz. Eğer katılaşırsa, gerçek, katılaşmazsa sahte olma ihtimali vardır. Fakat, bu test size her zaman tam bir sonuç vermeyebilir. 
En güvenilir olan kimyasal testler ile zeytinyağlarının kaliteli kalitesiz ya da sahte olup olmadığı kesin sonuç verir. Bunun için zeytinyağını bir laboratuvarda test ettirebilirsiniz. Asitlik seviyesi, peroksid değeri ve diğer kimyasal bileşenler zeytinyağı hakkında tüm bilgileri verir.