Zam değil güncelleme!

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Et ve Süt Kurumu'nun aldığı zam kararının aslında bir güncelleme olduğunu vurgulayarak, 'Üreticiye faydası yok ancak tüketici her anlamda karlı çıktı' dedi.

Zam değil güncelleme!

Et ve Süt Kurumu mağaza satış fiyatlarında zam yaptı. Kurumun sitesinde yer alan yeni listeye göre sığır kıymanın kilosu yüzde 48,2 zamla 83 liraya yükseldi. Kırmızı et ürünlerinin tamamında yüzde 47-48 civarında bir artış yaşandı. Pastırma ve kavurma ürünlerinde de benzer artışlar yaşandı. Beyaz etlerdeki zam oranları ise yüzde 14-15 seviyesinde kaldı.

Zamlar tüketiciye değil üreticiye yaradı!

Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, şu anda piyasada karkas etin kilo cinsinden kesim fiyatının 80 lira olduğunu, dolayısıyla yapılan yüzde 48’lik zam ile 83 TL’ye satılacak etin üreticinin yüzünü güldürmeyeceğini söyledi. Zamları tüketici yönünden de değerlendiren Başkan Bağlamış, “Eskiden kıymanın ücreti Et ve Süt Kurumu’nda 56 TL’ydi fakat kıyma yoktu. Yani olmayan kıyma 56 TL’ye satılıyordu. Şimdi ise 83 TL ama tezgâhta kıyma var, yine piyasadan yüzde 20 ucuza kıyma yiyebilecek” dedi.

Kırmızı ete yüzde 48 zam!

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Et ve Süt Kurumu’nun fiyatları güncellediğini vurgulayarak, “Et ve Süt Kurumu yüzde 48’lik zammı fiyatları güncellemek için yapılan bir fiyat artışıdır. Normalde kıymanın kilosu Et ve Süt Kurumu’nda 50-55 TL’ydi, fiyatı 83 TL’ye getirdiler. Bu et fiyatının artışı değil sadece fiyatı güncellemek adına yapılan bir gelişme. Şu anda ortalama kıyma fiyatının 100-110 TL arasında olması gerekir” dedi.

Üretici yine kazanamıyor

Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı bu fiyat artışının üreticinin lehine olmadığını savunan Başkan Bağlamış, “Kargas etin şu anda kesim fiyatı 80 TL. Kıymanın satış fiyatı ise yeni zamlarla 83 TL oldu. Üretici yine kazanamıyor, üretici yine masrafını çıkaramıyor. Et ve Süt Kurumu daha önce fiyatları güncellememişti, yani gelen zamları kendi ürünlerine yansıtmamıştı. Şimdi yüzde 48 oranında fiyatları güncellediler. Yine de piyasa fiyatlarının altında kaldı artışlarla rakamlar” ifadelerinde bulundu. 

Zamları tüketici yönünden de değerlendiren Başkan Bağlamış, “Eskiden kıymanın ücreti Et ve Süt Kurumu’nda 56 TL’ydi fakat kıyma yoktu. Yani olmayan kıyma 56 TL’ye satılıyordu. Şimdi ise 83 TL ama tezgâhta kıyma var, yine piyasadan yüzde 20 ucuza kıyma yiyebilecek” dedi.

Vatandaş ucuza et yiyecek

Üreticinin bu fiyatlardan memnun olmadığını söyleyen Bağlamış, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Market ve kasap gibi yerlerde et fiyatlarına baktığımızda,  Et Ve Süt Kurumu’nun fiyatları yaklaşık yüzde 25 yine aşağıda kaldı. Perakende satışla ilgili tahminimce 1,5 yıldır onlar fiyatları hiç güncellememişler. Tüketici açısından Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı güncelleme iyi, nitekim yine piyasa fiyatlarından yüzde 25 aşağıda kalmakta. Et ve Süt Kurumu perakende satış da yaptığı için bunlar vatandaşın lehine. Vatandaşlar buralardan yine piyasanın altında bir ücret ödeyerek ihtiyaçlarını karşılayabilirler.”

Zam genel et piyasasını etkilemez

Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı zammın, genel et piyasasını etkilemeyeceğinin de altını çizen Bağlamış konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Kasap ve marketler, Et ve Süt Kurumu’nun zam yapmasını beklemez. O yüzden piyasada fiyat artışı şu an için bu yüzde 48’lik artışa bakılarak artmaz. Genel et piyasası eti satın alırken ödediği ücrete göre fiyat güncellemesini yapıyor. Şu an Et ve Süt Kurumu’nun açıkladığı fiyatlar yine piyasanın altında kaldığı için yeni bir zam yapılmaz.”

>>Dilek Bayram