YUNANLILARA KAYSERİ'DEN TARİHİ AYAR

(Özel) Haber: Şeref KAHRAMAN - Türkiye Cumhuriyeti'nin Yunanistan ile yaşadığı Ege ve Doğu Akdeniz krizi büyürken, Yunanlıların Türkleri kışkırtma politikaları da sürüyor. Yunanlılara en güzel cevabı Kayseri'de bir avukat tarihten bir örnek ile verdi. Avukat Gökmen Döner, 'Kurtuluş Savaşında 'Talas'ta kahve içeceğim' sözünü sarf edip, sonrasında Türk ordusunun bozguna uğrattığı Yunan ordusunun baş kumandanı Trikopis esir aldıktan sonra, Atatürk' ün emri ile, Kayseri Talas'ta bulunan Yunan subay ve askerlerin tutulduğu esir kampına götürülür. Atatürk' ün esir kampına koyduğu Trikopis'e kahve ikramı kadar büyük tarihi ayar yoktur' dedi.

YUNANLILARA KAYSERİ'DEN TARİHİ AYAR

YUNANLILAR KIŞKIRTIYOR

Yunanistan, uluslararası anlaşmalardaki ‘Adalar silahlandırılamaz’ hükmüne rağmen 1960’lardan bu yana adalara onbinlerce asker yığdı, 23 adanın 18’i silahlandırıldı. Uluslararası hukuku çiğneyerek 60'lı yıllardan bu yana adalara asker yığan Yunanlıların Türkleri kışkırtma politikaları da sürüyor.

YUNANLI KÜSTAH KOMUTAN KAHVE İÇTİ AMA ESİR OLARAK…

Ülke genelinde Türk-Yunan tartışmaları büyürken, Yunanlılara en güzel cevabı Kayseri’de bir avukat tarihten bir örnek ile verdi. Kayseri Barosu avukatlarından Gökmen Döner, Kurtuluş Savaşında ‘Talas'ta kahve içeceğim’ sözünü sarf edip, sonrasında Türk ordusunun bozguna uğrattığı Yunan ordusunun baş kumandanı Trikopis esir alındığını hatırlattı. Trikopis’in Atatürk' ün emri ile, Kayseri Talas'ta bulunan Yunan subay ve askerlerin tutulduğu esir kampına o zamanki adı ile Talas Amerikan Hastanesi, şimdiki adı ile Talas Amerikan Koleji’ne götürüldüğünü söyleyen Döner, “Atatürk' ün esir kampına koyduğu Trikopis'e kahve ikramı kadar büyük tarihi ayar yoktur. Trikopis'in kahve içmeyi hayal ettiği yerin Talas/Panaya Rum Kilise'sinin bahçesi olduğu söylenir. 1925’e kadar Kilise olarak kullanılan yapı, camiye çevrilmiş ve Yaman Dede Camii adını almıştır. Sonradan adı Yeni Camii olarak değiştirilmiştir. Talaslı Mevlevi Yaman Dede'nin adı verilmiş” diye konuştu.

TARİHİN EN BÜYÜK ‘ONE MİNUTE’

Av. Döner, bu olayın tarihin en büyük ‘one minute’i olduğunu belirterek, “Velhasıl Trikopis esir iken geldiği Talas'ta kahvesini esir kampında içmiş, esir olarak kiliseye girmiş, serbest bırakılınca da kilise camiye çevrilmiş. Kendisine, gördüğün göreceğin bu aslanım denmiş ve memleketine yollanmış. İşte, tarihin en büyük, ard arda gelen ‘one minute’ zinciri budur” dedi.